Téliesítették a Tisza-tavat

November 25-én befejeződött a Tisza-tó vizének leengedése. A tározó téli vízszintje így a tavaszi feltöltésig 620–610 cm körül lesz. Minderre árvízvédelmi okokból van szükség.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina
Forrás:
Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
2022. november 30.

November 25-én befejeződött a Tisza-tó vizének leengedése. A tározó téli vízszintje így a tavaszi feltöltésig 620–610 cm körül lesz. Minderre árvízvédelmi okokból van szükség.

Mivel a Tisza-tó – elnevezésével ellentétben – nem tó, hanem a Tiszát és hullámtereit egyesítő, átfolyásos jellegű sík vidéki víztározó, a téli időszakban egy magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontból nagyobb kockázatot jelentene.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közösségi oldalán írt arról, miért is fontos, hogy télen alacsonyabb legyen a vízszint. „A tározott víztérfogat minden centiméteréhez közel egymillió köbméter víz, illetve jegesedés esetén, ezt megközelítő mennyiségű jégtömeg tartozik. A jégtakaró kialakulása után, előürítéssel a jég nem távolítható el a tározóból, az csak árvízi viszonyok között indul meg. Egy esetleges árhullám előfordulása esetén a jégtömeg felszakadva – hullámverés-szerűen – az árvízvédelmi töltéseket, erdőállományokat, a kiépült turisztikai infrastruktúrát, a mederben levonulva a Kiskörei Vízlépcsőt is veszélyezteti.”

A jeges árhullám a környező településeket is veszélyeztetné. A tiszaderzsi szakaszon, ahol mindössze 600 méterre szűkül a hullámtér, jeges ár esetén különösen nagy a veszélye a jégtorlaszok kialakulásának. A megfelelő vízszint beállításával ez a veszély jelentősen mérsékelhető – írja a Kötivizig. A téli vízszint beállítása jelentős hatással van a Tisza-tó élővilágára, különösen a halállományára, ezért télen is rendszeresen végeznek vízminőség-vizsgálatokat, hogy ha szükség lenne rá, időben tudjanak lépni.

Cikkajánló