Árpád-kori falu építését tervezik a Sóstón

A Sóstói Múzeumfalu idén ünnepli létrejöttének 35. születésnapját. Jubileumi programsorozattal várják a látogatókat.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Danigabi77
2014. február 12.

A Sóstói Múzeumfalu idén ünnepli létrejöttének 35. születésnapját. Jubileumi programsorozattal várják a látogatókat.

 

Kisgyörgy Tamás, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő skanzen közművelődési munkatársa nyilatkozta, hogy az Árpád-kori falut Jósa András régészei építik fel, Istvánovits Eszter vezetésével. A régészek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ásatások során talált leletek alapján rekonstruálnak egy honfoglalás idején állhatott települést, amelynek építését nyáron kezdik meg, és októberre fejezik be.

 

Az Árpád-kori falu október 10-től lesz látogatható, s a megnyitónapon, amelynek keretében emlékülésen idézik fel a nyírségi skanzen 35 évének történetét, egy honfoglalás korabeli jelmezes vásárt is szerveznek és szabadtűzön főzött réges régi ételekből tartanak kóstolót.

 

Kisgyörgy Tamás a Sóstói Múzeumfalu idei programsorozatát ismertetve kiemelte azt is, hogy az idei első rendezvényt április 21-én, húsvéthétfőn tartják, a hagyományos falusi húsvét népszokásait mutatják be. Látható lesz például az egyházi felekezetek egymástól eltérő, a húsvéti ételeket felsorakoztató ünnepi asztalai, valamint húsvéti locsolkodáson, utcaszínházi és folklórprogramon, illetve kirakodóvásáron is részt vehetnek majd a látogatók.

 

 

Az 1970-80-as évek retro majálisát május 1-jén rendezik, május 18-án pedig a Múzeumi Világnap eseményeire várják az érdeklődőket.

 

Június 9-én a falusi pünkösdöt idézik vissza “mavagyonálással” és pünkösdi királyválasztással, míg 23-án a Szent Iván éj hagyományos tűzugrására hívják a szerelmes párokat.

 

Augusztus 20-án kenyérünnepre várják a múzeumfalu látogatóit. Szeptember 13-án a több ezer embert vonzó, Kóstolja meg Magyarországot elnevezésű gasztronómiai rendezvényt tartják meg, a határon inneni és túli tájegységek híres ételeit főzik meg és kínálják majd kóstolóra a szakácscsapatok. Szeptember 30-án, a népmese napján, mesemondást hallgathatnak az érdeklődők a skanzenben.

 

 

Az Árpád-kori falu októberi megnyitása után az idei záró program pedig a november 11-i Márton-napi vígasság lesz a Sóstói Múzeumfaluban, libás ételek főzésével, sütésével és kóstolásával.

 

 

 

 

Cikkajánló