Átadták a gyulai Almásy-kastély felújított szárnyát

A gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefániáról elnevezett kis kastélyszárnyban az ország legnagyobb bálterme mellett gyulai gasztronómiai különlegességeket bemutató csemegetárat és látványkonyhát alakítottak ki.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MTI
2021. október 14.

A gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefániáról elnevezett kis kastélyszárnyban az ország legnagyobb bálterme mellett gyulai gasztronómiai különlegességeket bemutató csemegetárat és látványkonyhát alakítottak ki.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont épülete egymáshoz L alakban csatlakozó, két szárnyból áll, a főépületből, valamint a kis kastélyszárnyból. A kétmilliárd forintból felújított főszárnyat 2016 márciusában adták át. Az épület család-, kastély- és életmódtörténeti interaktív kiállításnak ad otthont, amely megnyitása első évében rögtön a három leglátogatottabb hazai kiállítóhely közé került.

A kis kastélyszárny belső felújítását 2019 októberében kezdték meg. Az épületnek ezt a részét gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefánia (1814-1878) emléke előtt tisztelegve Stefánia-szárnyak nevezték el.

A most átadott kastélyszárny bálterme és rendezvénytere exkluzív helyszínként a korszerű berendezés mellett békebeli, elegáns hangulattal várja vendégeit. A csemegetárban megismerhetők és megvásárolhatók mindazok a tájjellegű ételek, gasztronómiai különlegességek, amelyek Gyula város és környéke ízvilágát tükrözik.

A látványkonyhában a látogatók megismerkedhetnek a korabeli konyhatechnikai eljárásokkal. Meg lehet tapasztalni, milyen volt egy korabeli nemesi lakomára történő előkészület, a vacsoraasztal megterítése, és meg is kóstolható, milyen ételkülönlegességeket fogyasztottak a nemesek a 17-19. században.

Az Almásy-kastély kis kastély szárnya, amely Czigler Antal tervei alapján 1807-re készült el, eredetileg uradalmi tiszti szárnyként üzemelt. A nemesi család a nagy gazdasági világválság idején elszegényedett, ekkor ide költöztek át a fő épületből, a cselédséget pedig egy új épületben szállásolták el.

Jankovich Stefánia 1838-ban kötött házasságot gróf Wenckheim Józseffel. A kastély több fontos esemény helyszíne is volt. 1839-ben hangversenyt rendeztek a kastélyban, amelyen Erkel Ferenc is fellépett, 1849-ben itt gondoskodtak a Gyulára érkező honvédtisztekről, 1857-ben pedig vendégül látták Ferenc József császárt és Erzsébet császárnét. 1870-ben Jankovich Stefánia alakította meg a rendszeresen jótékonykodó Gyulai Nőegyletet, amelynek első elnöke volt.


Cikkajánló