Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága európai uniós pályázati forrásból újította meg a Pál-völgyi-barlang egykori bányaőrházát, amely ezentúl informatív és korszerű tárlattal várja a látogatókat.

Szerző:
Lévai Zsuzsa
Fotó:
Sztankó Bálint
2022. december 7.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága európai uniós pályázati forrásból újította meg a Pál-völgyi-barlang egykori bányaőrházát, amely ezentúl informatív és korszerű tárlattal várja a látogatókat.

A budapesti Pál-völgyi-barlang Magyarország leghosszabb barlangrendszerének a része, amelynek kiépített útvonalát évente több tízezren látogatják. A fejlesztés eredményeként a több mint százéves, de már régóta használaton kívüli egykori bányaőrház újult meg.

A korszerű fogadóépület földszintjén látható tárlat a vezetett barlangi túrák kiegészítő programjaként ajánlható. Mielőtt elindulnánk felfedezni a barlangot, képet kaphatunk a felfedezésétől eltelt 120 év történéseiről, és megismerkedhetünk a barlangkutatás és -védelem legfontosabb elemeivel is. Hatalmas, látványos térkép mutatja be a budai Rózsadombtól a Dunáig húzódó termálkarsztot, és a föld alatt húzódó, szerteágazó barlangrendszereket; a kőzetbemutató pedig interaktív és kézzelfogható módon mutatja be a mélyben fellelhető ásványkiválásokat.

Kisfilmen láthatjuk azt a folyamatot is, amelynek végén 2001-ben több évtizedes munka eredményeként a kutatók megtalálták az összeköttetést a szomszédos Mátyás-hegyi-barlanggal. Később más barlangrendszerekkel is találtak átjárást, és az így létrejött Pál-völgyi-barlangrendszer 31 km-es hosszával Magyarország leghosszabb barlangrendszerévé vált.

A felújított épületben kapott helyet a jegypénztár, a csomagmegőrző, a mosdók, az emeleten pedig oktatóterem és irodák találhatóak.

A Pál-völgyi-barlang nyitvatartása

Hétfő kivételével mindennap

A barlang csak vezetéssel látogatható, a túrák 10 és 16 óra között minden óra 15 perckor indulnak, és körülbelül 50 percesek.

Jegyárak és egyéb tudnivalók a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján találhatóak.


Cikkajánló