Átadták a prédikálószéki kilátót

A 639 méter magas Prédikálószéken felhúzott háromszintes kilátóból lélegzetelállító a panoráma: Esztergomtól egészen Visegrád fellegváráig belátható a Dunakanyar.

 

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tassy Márk
Pilisi Parkerdő Zrt.
2016. október 22.

A 639 méter magas Prédikálószéken felhúzott háromszintes kilátóból lélegzetelállító a panoráma: Esztergomtól egészen Visegrád fellegváráig belátható a Dunakanyar.

 

A Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontjára építették, megőrizve a természetes kilátópontot. A munkálatok idén tavasszal kezdődtek Koller József, Ybl-díjas építész tervei alapján

 

Október 22-én adta át a Pilisi Parkerdő Zrt. a legújabb kilátóját, amelynek építési munkálatai idén tavasszal kezdődtek és az elmúlt napokban fejeződtek be. A betonalapon álló, 12 méter magas faépítményről három - elfelé haladva egyre nagyobb - teraszról lehet gyönyörködni a Dunakanyarban.
 

A kilátó környékén ingyen wifi is elérhető, ez a kép is azon keresztül érkezett az átadón résztvevő fotósunktól
 

Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel kézzel festett, egyedi információs táblák. A tetejére két webkamerát helyeztek el, és a környékén ingyen wifi is elérhető. A kilátó átadása és első bejárása - a Pilisi Parkerdő Zrt. által szervezett 1956-os emléktúráknak köszönhetően - több száz természetjáró, továbbá ágazati és térségi vezetők jelenlétében zajlott.

 

 Révész Máriusz kormánybiztos, Fazekas Sándor miniszter és Zambó Péter átadja a kilátót
 

Az eseményen beszédet mondott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Kancz Csaba Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, valamint Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke.

 

A kilátó számokban
Az alaphoz közel 30 köbméter betont és 0,88 tonna betonacélt, a szerkezethez pedig 61,6 köbméter vörösfenyőt és 5,15 tonna acélt használtak, amit 35 800 csavarral fogtak össze, majd az egészet 985 liternyi festékkel kenték le.

„Az új kilátót a természetes kilátóponttól kissé hátrébb építettük, mert úgy gondoltuk, tartozunk e tájnak és e látványnak azzal a tisztelettel, hogy minden eredeti értéket meghagyunk. Ugyancsak a tisztelet késztetett bennünket arra, hogy a kilátót ne építsük a fák lombjainak csúcsánál magasabbra. Szerettük volna, ha a Duna túlpartjáról nézve is megmarad ennek az egyedülálló történelmi tájnak az egysége„ - mondta az átadón Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy új, eddig kevésbé látogatott területeket is szeretnének bevonni a természetjárásba, ezért a közeljövőben a Gödöllői-dombságra és a Budai-hegység "rejtettebb tájaira összpontosítjuk fejlesztéseinket".

 

[[https://www.youtube.com/v/OlyWBGmsLnU?fs=1&hl=hu_HU 680 383]]

 

Köszönjük az átadásról készült videót Valovics Lászlónak!

 

Kapcsolódó cikkek:

Az utolsó simításokat végzik a Prédikálószékénél felhúzott kilátón

Vezetett túrák a prédikálószéi-kilátó átadására

 

 

 

Cikkajánló