Hírek

Átadták az új tanösvényt a Rám-szakadékban

Összesen 2000 munkaórával, 9 millió forintos költséggel készült el a Pilisi Parkerdő Zrt. legújabb turisztikai fejlesztése, a Rám-szakadék Tanösvény.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Gulyás Attila
2013. október 24.

Összesen 2000 munkaórával, 9 millió forintos költséggel készült el a Pilisi Parkerdő Zrt. legújabb turisztikai fejlesztése, a Rám-szakadék Tanösvény.

Hazánk egyik legizgalmasabb kirándulóhelye, a Rám-szakadék sok-sok generáció számára a természet titkos, kalandos arcával való megismerkedés helyszíne, évtizedek óta igazi turisztikai attrakció, amelynek látogatása, bejárása annak ellenére sem könnyed sétaélmény, hogy évente tömegek keresik fel.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. október 24-én adta át a Rám-szakadék Tanösvényt, valamint a hozzá kapcsolódó biztonsági és kényelmi fejlesztéseket. A rendezvényen az erdőgazdaság megállapodást írt alá a dömösi önkormányzattal és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal a térség természeti értékeinek folyamatos bemutatásában való együttműködésről.

 

 

Az esemény jelentőségét a Rám-szakadék egyedülálló természeti értékei és évi több mint 60 ezres látogatószáma mellett az adja, hogy a fejlesztés keretében felújították a 2006-ban létesített biztonsági berendezéseket, újabb 25 méter kapaszkodó korlátot és létrákat szereltek fel, 3 kilométer hosszan frissítették a turistajelzéseket, a Szőke-forrás völgyben futó erdészeti utat 200 méter hosszan lekövezték, illetve egy, az elmúlt évek heves esőzései által megrongált hidat is helyreállítottak. Maga a Tanösvény 23 információs táblán nyújt ismereteket a Rám-szakadék élővilágáról és történelméről, a turisták tájékozódását 6 db új irányjelző tábla segíti, építettek 2 db új tűzrakót és a gyerekek részére egy autók elől elzárt, füves, biztonságos részt is. Mindezzel a Rám-szakadék épített környezete, szolgáltatásai és biztonsági berendezései eleget tesznek az attraktív turisztikai célpontokkal szemben támasztott látogatói követelményeknek. A Pilisi Parkerdő Zrt. emellett is szeretné felhívni a Rám-szakadékhoz látogatók figyelmét a turistaút nehézségi fokára, melyet kizárólag megfelelő lábbelit és öltözetet viselő turisták teljesíthetnek problémamentesen. A látogatási szabályokat is tartalmazza a rendezvénnyel egy időben induló új honlap, a www.ramszakadek.hu oldal, ahol a jövőben a térségbe tervezett kirándulásokkal kapcsolatos hasznos információkat olvashatnak majd az érdeklődők.

 

 

A csütörtöki átadáson részt vett Dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, Novák Lajos Dömös polgármestere, valamint Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. A Rám-szakadék Tanösvény létrehozása egyike azoknak a beruházásoknak, melyeket a Pilisi Parkerdő Zrt. kiemelt feladata, az erdők közjóléti célú üzemeltetésének ellátása keretében végez. A rendezvényen ünnepélyes keretek között írták alá azt a megállapodást, amely az erdőgazdaság, Dömös község önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság együttműködését rögzíti a kiemelten látogatott térség természeti és turisztikai értékeinek bemutatásában.

 

 

A Rám-szakadék lenyűgöző természeti szépsége miatt méltán tartozik a térség legismertebb kirándulóhelyei közé, amit nem csak a környékről, hanem az egész országból sokan felkeresnek. A szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad. A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A völgy alsó és felső bejáratánál erdei pihenőhely fogadja az érkezőket. A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható, egyben legizgalmasabb magyarországi jelzett turistautaknak, amely a mostani fejlesztéseknek köszönhetően biztonságosabbá és még inkább látogatóbaráttá vált.

 

 

 

 

Ismerd meg az MTSZ szerteágazó tevékenységét!

Kép
Kéktúra
Felmérőink 2500 kilométert tettek meg, több ezer különleges helyszín koordinátáit rögzítették, hogy nemsokára elkészülhessen az OKK legrészletesebb, legpontosabb információkban gazdag digitális térképe, amely GPS készülékeden, de akár az okostelefonodon is kisegít majd, ha nekivágsz a Kéknek.

 

 

Kép
Gerecse 50
Képes vagy rá? Gondolkoztál már azon, hogy nekivágsz?
Hazánk legnépszerűbb teljesítménytúrájáról is nálunk tájékozódhatsz a weben és a facebookon is

 

 

Kép
Jövőbeli fejlesztések
Nincs megállás, rengeteg még a feladat. A Rám-szakadék után az MTSZ segítségével megújul a Galyatetői kilátó és a Csóványoson is kilátót építünk, hogy biztonságosan, de Tiétek lehessen a két legszebb hazai panoráma.

 

Kép
Turista Magazin
Weben és facebookon és persze havonta nyomtatott formában is.
Ismerd meg a hazai természetjárás legfontosabb híreit, információit, légy naprakész, olvasd el bloggereink beszámolóit legfrissebb kalandjaikról, kövesd nyomon hazánk legnépszerűbb ultrafutójának, Németh Csabának sikersorozatát!

 

Kép
Túraötletek, programajánlók és érdekességek a legnépszerűbb közösségi oldalon és persze a www.turistamagazin.hu-n is.

Nyomj egy tetsziket a Kéktúra egyre népszerűbb facebook oldalán, a Turista Magazin közösségi oldalán pedig szólj hozzá híreinkhez, kommentelj, ajánlj Te is túrákat, mondd el ötleteidet és küldd be a hónap fotója pályázatra legjobb alkotásaid, hogy értékes nyereményekkel gazdagodj!

 

 

 

 

 

Cikkajánló