Az egyik legnagyobb európai tűzlepkét figyelték meg Kardoskút közelében

A nagy tűzlepke állománya az utóbbi években Nyugat-Európában nagyon megritkult, sok helyről teljesen eltűnt. A terület jó környezeti állapotát jelzi a Fecskési-mocsárnál megfigyelt látványos lepkefaj.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
GILÁNYI GÁBOR / HORTOBÁGYI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG (Kiemelt kép)
Forrás:
www.kmnp.hu
2022. június 22.

A nagy tűzlepke állománya az utóbbi években Nyugat-Európában nagyon megritkult, sok helyről teljesen eltűnt. A terület jó környezeti állapotát jelzi a Fecskési-mocsárnál megfigyelt látványos lepkefaj.

A napokban Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy kardoskúti lápréten, a Fecskési-mocsárnál két példányt is megfigyeltek. Bár a csapadékhiány miatt most ez a mocsárrét is száraz, a terület jellege mégis vonzó a faj számára – olvashatjuk a nemzeti park oldalán. A nagy tűzlepke nemcsak védett, hanem Natura 2000-es jelölő faj is, tehát jelenléte az adott terület jó környezeti állapotát jelzi.

A nagy tűzlepke (Lycaena dispar rutila) élőhelyei főként a sík vidékek lápjai, de akár települések menti csatornáknál is találkozhatunk vele. Ritkábban szigetszerű populációi előfordulnak hegyvidéki környezetben is. Mérete eléri a 4-5 centimétert. Ez az egyik legnagyobb európai tűzlepke. A hímek különösen mutatósak: elülső és hátulsó szárnyuk is tűzvörös, a nőstényeken több a sötétbarna mintázat.

Ennek a lepkefajnak legtöbbször két nemzedéke van, de hűvösebb területeken csak egy. Nemzedékei májustól szeptemberig röpködnek, általában vizes területek közelében, ahol tápnövényei, a különböző lóromfajok – elsősorban a tavi lórom, ritkábban a vízi lórom – is előfordulnak. Az első nemzedék hímjei hajlamos a kóborlásra, ezért élőhelyeiktől nagy távolságra is megjelennek.

Állománya az utóbbi években Nyugat-Európában nagyon megritkult, sok helyről teljesen eltűnt. Ennek fő oka a vizes élőhelyek csökkenése. Hazánkban még szerencsére stabil az állomány. Magyarországon általánosan elterjedt, védett, Natura 2000 faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Cikkajánló