Az erdei források titka - túraajánlóval

A csobogó víz partján nemcsak megpihenni jó egy hosszú túra után, de a kulacsot is gyakran töltjük meg tiszta, ivásra alkalmas folyadékkal. Összegyűjtöttük, mit kell tudni a Pilis és a Visegrádi-hegységben található forrásokról, és azt is eláruljuk, melyiket érdemes felkeresned, ha a családdal kirándulnál egyet.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt
TM.HU
Fotó:
Gulyás Attila
Pilisi Parkerdő Zrt
2015. április 4.

A csobogó víz partján nemcsak megpihenni jó egy hosszú túra után, de a kulacsot is gyakran töltjük meg tiszta, ivásra alkalmas folyadékkal. Összegyűjtöttük, mit kell tudni a Pilis és a Visegrádi-hegységben található forrásokról, és azt is eláruljuk, melyiket érdemes felkeresned, ha a családdal kirándulnál egyet.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei fontos szakmai feladataként tartják számon a természetes vizek és a természetes vízi élőhelyek helyreállítását és védelmét. E tevékenység jó példája az épp egy éve átadott, 240 millió forintos költségvetésből megvalósított természetes élőhely-rekonstrukció a pilismaróti Miklós-deák-völgyben, vagy főképp a Pilisben és a Visegrádi-hegységben található források védelme, gondozása.

Ebéd a forrás partján

A források a felszín alatt található vizek - talajvizek, rétegvizek és karsztvizek - rendszerint természetes felszínre törései, amelyek lehetnek állandóak vagy időszakos jellegűek. A Pilisi Parkerdő Zrt. az erdőterületein lévő állandó forrásokhoz a víz hasznosítása érdekében számos úgynevezett forrásfoglalást épített. A Pilisben és a Visegrádi-hegységben fakadó 143 forrásból 79-et alakítottak ki ilyen módon, amelyek többségéből időszakosan vagy folyamatosan folyik a víz. A felszínre bukkanó víz foglalatba helyezése védi a vízfolyást, egyúttal a túrázók számára is elérhetőbbé teszi azt. Az Országos Kéktúra nyomvonalának felújítása során a Pilisi Parkerdő Zrt. a kiépített forrásokat pihenő- és tűzrakóhelyekkel vette körül, így azok nagy része mára alkalmassá vált arra, hogy a természetjárók túrájuk állomáshelyeiként használják azokat.

 

 

A 2014-ben felújított Miklós-deák-völgyi tórendszer korszerű műtárgyai valamennyi, a patakban élő faj számára átjárhatók


Forrásvizet csak saját felelősségre fogyassz!

A Pilisben és a Visegrádi-hegységben található kiépített, bővizű források vízminőségét a Pilisi Parkerdő Zrt. általában évente bevizsgáltatja, azonban lényeges tudni, hogy a forrásvíz minősége a vízhozamtól, évszaktól függően változhat, ezért nagyon fontos, hogy a bevizsgálás eredményeitől függetlenül a források vizét mindenki csak saját felelősségére fogyaszthatja. A stabil vízhozammal rendelkező kiépített források vízminősége − amilyen például a visegrádi Apátkúti-völgyben található Kaán Károly-forrás − nagy valószínűséggel egész évben iható. Ha otthoni fogyasztásra szeretnél vizet vinni, akkor az erdőterületre személygépkocsival való behajtáshoz úthasználati engedély kiváltása szükséges, amelyet a Pilisi Parkerdő Zrt. illetékes erdészetei, illetve a Pilisi Parkerdő Zrt. központja ad ki.

Egy korty a csodatévő vízből


A Pilis és a Visegrádi-hegység forrásainak legtöbben csak töredékét ismerik, holott a közismert Lajos-forrás mellett olyan figyelemre méltó nevű források is várnak a túrázókra, mint az Asszonyfej-forrás, a Leány-kút, a Hideglelős-forrás, az Urak Asztala-forrás, a Hétvályús-forrás vagy az Édeslyuk kunyhó forrása. Mivel a források az emberiség korai szakaszában is fontos víznyerő helyet biztosítottak, számos legenda kapcsolódik hozzájuk. Egyes helyek tradicionális zarándokhellyé váltak, mint például a dömösi Kaintz-forrás mellett lévő Szentfa-kápolna, a pilisszentkereszti Szent-kutat pedig korábban az egész környező vidék csodatevő helyként ismerte, mivel többen is bámulatos módon meggyógyultak vízétől. A forrás zarándokhely lett - felette egy kis kápolnát is emeltek. Jellemző, hogy a középkori kolostorok is források közelébe települtek, ezek romjai ma is láthatóak, ilyen például a pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom, vagy a pilisszentléleki és a budaszentlőrinci pálos kolostorrom. Hazánkban a természetvédelmi törvény értelmében minden forrás védett.

 

túraajánló: Irány a Kaán Károly-forrás!

Kép
A magyarországi természetvédelem század eleji úttörőjéről elnevezett forrás vize csekély ásványianyag tartalmú, kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos jellegű, kissé kemény, alacsony nátrium-tartalmú, ivási célra megfelelő víz, a legjobb ízű és legegészségesebb forrás a Dunakanyarban.

Útvonal: Visegrád - (piros sáv jelzés) - Apát-kúti-völgy - Ördögmalom-vízesés - Magda-forrás - Telgárthy-forrás - Kaán Károly-forrás - Alpár-forrás - (piros sáv jelzés) - Pilisszentlászló - (piros sáv jelzés) - Papréti erdészház - (kék sáv jelzés) Vízverés nyerge - (kék sáv jelzés) Fellegvár - (kék sáv jelzés) - Visegrád

Az útvonal hossza: kb. 22 km, kisebb emelkedőkkel és lejtőkkel
Szintkülönbség: kb. 850 m

Fontos! A Kaán Károly-forrás Visegrádról az Apátkúti-völgyben haladva gyalogosan és személyautóval is megközelíthető. Ez utóbbi esetben a kezelő erdészet behajtási engedélyére van szükség.
 

Az Ördögmalom-vízesés az Apát-kúti-völgyben

Kapcsolódó cikkek:
S.O.S. Bajban az erdő!
Korábbi cikkeink a jégkárról
 

Cikkajánló