Az éticsigák sokkal érdekesebbek, mint gondolnád

Azt például tudtad, hogy a csiga a házának a kanyarodási irányát anyai ágon örökli?

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2021. november 26.

Azt például tudtad, hogy a csiga a házának a kanyarodási irányát anyai ágon örökli?

Összegyűjtöttük a legérdekesebb tényeket az éticsigával kapcsolatban:

  • A legnagyobb méretű házas csigafaj Európában.
  • Magyarországon kívül őshonos még Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Kelet-Franciaországban, Észak-Olaszországban, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, Nyugat-Oroszországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Ukrajnában, Romániában és a délkelet-európai országokban.
  • Svédországba, Norvégiába és Finnországba a középkorban a szerzetesek telepítették be. Akkoriban azért szerették különösen a csigát, mert böjti időszakban lehetett enni, ugyanis nem húsnak, hanem halnak tekintették.
  • Hazánkban egyébként még 11 védett csigafaj él az éticsigán kívül.
  • A csigahéjat mész és egy a conchyolin nevű fehérje alkotja. Két rétegből áll, és a köpenymirigyek termelik. A legtöbb csigahéj jobbra csavarodik – az irány egyébként anyai ágon öröklődik.
  • Egy kifejlett példány háza átlagosan 45 mm átmérőjű. Teste egy fejből, egy lábból és a zsigerzacskóból áll. A fején két pár tapogató van, a felsőkön ülnek a szemek. A csiga szuperereje, hogy nemcsak a felső tapogatóját tudja visszahúzni, de tulajdonképpen egy pillanat alatt az egész testét begyűri a házába, amikor veszélyt érez.
  • És akkor is, ha télen vagy a forró nyári napokon „elvonulásra vágyik”. Ilyenkor egy meszes réteggel (ezt epifragmának hívjuk) lezárja a háza bejáratát.
  • Növényeket fogyaszt, amiket a reszelőnyelvével darabol fel.
  • A csiga hímnős, és nagyon érdekes módon szaporodik: amikor két csiga találkozik, kicserélik a hímivarsejtjeiket, amelyekkel megtermékenyítik a saját petesejtjeiket, méghozzá peterakás közben. A párzási időszak májustól júliusig, augusztusig tart. A petéket (úgy 40-70 darabot) földbe ásott üregbe rakják. A csigapeték úgy néznek ki, mint az apró (6 mm-es), átlátszó gyöngyök.
  • Ahogy a neve is mutatja, az éticsigát megeszik – és nem, nem csak a franciák (akit érdekel, itt talál recepteket a csigapörkölttől a csigapaelláig). Itthon áprilistól június közepéig lehet gyűjteni, de kizárólag engedéllyel. Az év többi részében ez tilos, ráadásul az éticsiga védett is, a természetvédelmi értéke 2000 Ft.

Csigás színezőnket ide kattintva töltheted le.

Forrás: Wikipédia, kornyezetblog.weebly.com

Cikkajánló