Keresés eredménye

Dobozi pikkelyescsiga – A Kárpát-medence bennszülött paránya

Nagyon figyelmesen kell járnia annak, aki lencsevégre akarja kapni hazánk fokozottan védett puhatestűinek egyikét, mivel a korábban pannon endemizmusnak tartott dobozi pikkelyescsiga valóban parányi, mindennapjainak jelentős részét pedig lágy szárú növények leveleinek fonákján vagy az avarban ténykedve tölti.

2022.09.17.

Ismered a kácsi fantomot?

Nem, nem egy újabb utcán vagy köztéren rendetlenkedő személyről van szó. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mostantól kiemelt figyelmet fordít rá és élőhelyére, kitalálod, mi az?

2022.01.24.

Lehet valami visszataszító és gyönyörű is?

Ennek a csigának türkizkék teste pazar látványt nyújt az erdei avarban. Egyesek szerint ez Európa legszebb meztelencsigafaja. Hazánkban védett, és nevével ellentétben nemcsak kék színű lehet, a fehérestől a sötétkékig sokféle árnyalatban előfordulhatnak, de a fémes csillogás mindegyik közös jellemzője.

2021.11.16.

Fejüket vesztik, majd új testet növesztenek a csigák – videó

A természet még most, a 21. században is számos izgalmas rejtélyt tartogat. Japán kutatók például egyes tengeri csigafajoknál felfedezték, hogy azok képesek saját fejüket leválasztani, majd nemhogy mindezt túlélik, de a fejükből új testet is növesztenek. Vajon hogyan csinálják, és legfőképp, miért?

2021.03.10.

Eleged van a narancssárga meztelencsigákból?

A spanyol meztelencsiga agresszívan terjed, és nagy károkat okoz a konyhakertekben. Szakemberek most összeállítottak egy kérdőívet, melynek kitöltésével te is segítséget nyújthatsz a védekezési stratégia kidolgozásában.

2018.09.13.

Fényjáték - Varázslatos Magyarország képekben

Hóban táncoló fák, albínó őz és egy csiga belseje. Ijedségre semmi ok, még mindig a Földön vagyunk, csak épp szemfüles természetfotósok képein keresztül csodálkozhatunk rá a természet különös pillanataira.

2016.10.31.

A természet duettjei - Varázslatos Magyarország képekben

Párban szép az élet! Barátság, szerelem, no meg egy kis nézeteltérésből fakadó tolltépés, esetleg az életösztön teremt interakciót vadász és zsákmánya között. A természet ezek nélkül a duók nélkül eltűnne, ettől kap életre, így kerek a világ. A Varázslatos Magyarország fotópályázat képeiből válogattunk.

2016.09.02.