Az idei nyár nem kedvezett az algáknak a Balatonban

Először júliusban egy hűvös periódus akasztotta meg az algák szaporodását, majd az időről időre feltámadó szél csökkentette a mennyiségüket, ami idén nyáron meg sem közelítette a fürdésre alkalmas vizekben még megengedhető szintet.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Burger Barna
Forrás:
www.blki.hu
2022. augusztus 24.

Először júliusban egy hűvös periódus akasztotta meg az algák szaporodását, majd az időről időre feltámadó szél csökkentette a mennyiségüket, ami idén nyáron meg sem közelítette a fürdésre alkalmas vizekben még megengedhető szintet.

A kezdeti, július elejéig tartó intenzív növekedésnek egy hidegebb periódus vetett véget, amely július közepére nagymértékben visszavetette az algák biomasszáját – olvashatjuk a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet honlapján.

Bár augusztus elején és közepén szélcsendes kánikulai napokon elsősorban a Szemesi- és a Siófoki-medencében jelezték több területről (Balatonlelle, Szemes, Fövenyes, Tihany) vízvirágzást, a feltámadó szél a későbbiekben az algákat visszakeverte a vízoszlopba, és ezzel megszüntette a problémát.

Mindez számokban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerinti, fürdővízben még megengedhető algamennyiség 75 µg/L. Augusztus első felében a Keszthelyi-medencében az a-klorofill koncentráció 15-20 µg/L között, a Siófoki-medencében 2-8 µg/L között változott. Akit a téma bővebben is érdekel, kattintson a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet cikkére.

Az algák fontos szerepet játszanak a vizekben, hiszen ők jelentik a vízi táplálékhálózat alapját, a magasabbrendű növényekhez hasonlóan ők is fotoszintetizálnak, ők termelik vizeinkben az oxigént és a szerves anyagot.

A probléma nem az, hogy algák vannak, hanem az, ha túl nagy mennyiségben vannak jelen a vízben.

Az algák mennyisége és faji összetétele változik az év során. Tavasszal például a kovamoszatok dominálnak a Balatonban, nyáron a fecskemoszatok, majd késő nyáron a fonalas kékalgák. A kékalgák többsége trópusi eredetű, szeretik a meleg vizet, ezért is jellemző, hogy a nyár végére szaporodnak el.

Tudtad?

Ha aggasztó balatoni algahelyzetről van szó, tulajdonképpen a kékalgákról (cianobaktériumokról) beszélünk. Míg a többi moszat elszaporodása csak esztétikai problémát jelent a fürdőzők számára, a kékalgák egészségügyi problémákat is okozhatnak. Vannak közöttük ugyanis olyan fajok, amelyek méreganyagokat, toxinokat termelhetnek, és ezek az arra érzékenyeknél bőrirritációt és hasmenést okozhatnak. Idén azonban a fonalas cianobaktériumok augusztusra szinte teljesen eltűntek a vízből, ami szokatlan jelenség, és valószínűleg a gyakori szeles időjárásnak köszönhető.

Cikkajánló