Azért kezdtük összeszedni, mert már nem bírtuk nézni – Húszéves a Tiszta Mátráért mozgalom

A Kékes Turista Egyesület 2002 óta 43 szemétszedést szervezett, amin összesen 1500-an vettek részt. Úgy tűnik, a háztartási gépek és az autógumik manapság már fogynak, de sajnos van olyan szemét is, ami folyamatosan „újratermelődik”.

Szerző:
Kékes Turista Egyesület/Merva László és Eszter
2022. november 15.

A Kékes Turista Egyesület 2002 óta 43 szemétszedést szervezett, amin összesen 1500-an vettek részt. Úgy tűnik, a háztartási gépek és az autógumik manapság már fogynak, de sajnos van olyan szemét is, ami folyamatosan „újratermelődik”.

Az ezredfordulón alakult meg a Kékes Turista Egyesület, melynek tevékenységében a kezdetektől fontos, alapvető szerepet kapott a turistautak hulladékmentesítése. Az első szemétszedő túrát 2002 novemberében tartották, amikor még gyerekcipőben járt hazánkban a környezettudatosság, és az emberek úgy tekintettek a természetre, mint ami mindent elbír és elnyel.

A télies idő dacára már első alkalommal nyolcvanan gyűltek össze, hogy megszabadítsák a hulladéktól a természetet. A műutak közelében megdöbbentő mennyiségű szemét került elő: pelenkát, autógumit, villanybojlert is találtak. Azóta minden évben kétszer tartanak szemétszedést, tavasszal és ősszel a Mátra erdeiben, mintegy 80 km hosszan. A húsz év alatt 43 ilyen alkalom volt, ezeken összesen 1500-an vettek részt, közülük 600-an legalább kétszer.

Az eseményről a diákcsoportok sem hiányozhatnak, és a tagok gyerekei, unokái is meg-megjelennek ezeken a túrákon.

A fiatalabb generáció már nem botránkozik meg, nem fordítanak hátat, bebújnak a tüskés bokrokba, leereszkednek a meredek völgyekbe egy-egy elhagyott sörös palackért

– meséli Merva László és Eszter egyesületi tagok.

A munkát Gyöngyös városa és a Mátrát magáénak valló lakosság támogatja kesztyűkkel, kitűzőkkel, pólókkal, frissítőkkel, ételekkel, és a szemét elszállítását is a gyöngyösi polgármesteri hivatal munkatársai intézik.

Ma már kevesebb az elromlott háztartási gép, autógumi az erdőszéleken, de az aprószemét, a csikk, a „pézsé”, a flakonok és a dobozok még mindenhol megtalálhatók, újra- és újratermelődnek, mint a gyártósor mellett a hulladék. „Mi, turisták, igyekszünk nem elfelejteni elődeink intését. Azért kezdtük összeszedni az erdőben a szemetet, mert már nem bírtuk nézni! Jó ideje viszont már nem csak a Tiszta Mátráért szervezett túrán, de minden alkalommal, amikor az erdőbe készülök, van egy zsák nálam, amit néha gombával, máskor szeméttel töltve hozok haza” – olvasható az egyesület beszámolójában. Hozzáteszik: néha előfordul, hogy miközben szedik a szemetet, kirándulócsoport jön, és spontán csatlakoznak a tevékenységhez. Húsz éve felvállalták, azóta is folytatják, de már nem mindig egyedül.

Cikkajánló