Ázsiai lódarazsak – tények és tévhitek

Időről időre felröppennek hírek a félelmetes ázsiai lódarázsról, amelyik közeledik hozzánk, vagy talán már itt is van. A hírekben van némi keveredés, ugyanis két Ázsiában honos lódarázsról beszélünk. Pánikkeltés helyett jöjjenek a tények.

Szerző:
Tóth Judit
2023. június 19.

Időről időre felröppennek hírek a félelmetes ázsiai lódarázsról, amelyik közeledik hozzánk, vagy talán már itt is van. A hírekben van némi keveredés, ugyanis két Ázsiában honos lódarázsról beszélünk. Pánikkeltés helyett jöjjenek a tények.

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) Délkelet-Ázsiában honos, és 19 évvel ezelőtt jelent meg Európában. „...2004 környékén az ázsiai lódarazsak egyik, Kínában téli pihenőre szenderedett királylánya Dél-Franciaországban ébredt. A cserépedények, amelyek közé telelni behúzódott, időközben átszelték a fél világot egy kereskedelmi hajón. Az összetett szemek felmérték, hogy ez a hely legalább olyan jó városalapításra, mint ahonnan érkezett…” – olvashatjuk a faj európai karrierjének első fejezetéről Vas Zoltán Darazsak Gesta Hymenopterorum című könyvében.

Miután a hazai médiában az elmúlt napokban újabb hírek röppentek fel, a Magyar Természettudományi Múzeum Hártyásszárnyúak gyűjteményének főmuzeológusa a múzeum Facebook-oldalán tette tisztába az ázsiai lódarazsak kérdését.

Ahogy írja, az ázsiai lódarázs valóban terjed Európában, és vélhetően Magyarországra is el fog érni, de pánikra nincs ok: „ez egy kisebb termetű faj, mint a nálunk élő európai lódarázs (Vespa crabro). Lakossági szempontból a hazai faunában való jelenléte lényegi különbséget nem fog okozni akkor sem, ha itt is megtelepszik.”

Ázsiai lódarázs

Színezete és mérete alapján könnyen megkülönböztethető az őshonos fajainktól. Az ázsiai lódarázs dolgozói és hímjei 2-2,5 cm-esek, a királynő a 3 cm-t is elérheti. Tora és fejteteje fekete, a potroh hátlemezei feketék, keskeny sárga szegéllyel, a 4. hátelemez viszont sárga. A lábai feketék, a lábfejei sárgák. A faj előszeretettel vadászik háziméhekre, de a francia kutatások egyelőre nem tárták fel, hogy milyen mértékű a károkozása a kaptárakban.

Ahogy Vas Zoltán könyvében olvashatjuk, a faj tíz év alatt egész Franciaországban elterjedt, és sorra hódította meg a környező országokat is. Azonban egy 2007 és 2010 között végzett vizsgálat szerint Franciaországban az ázsiai lódarázs megtelepedése után sem volt kimutatható számottevő növekedés a hártyásszárnyúak által okozott szúrások számában.

De akkor miért olvashatunk újra meg újra pánikkeltő híreket?

Vas Zoltán szerint a probléma ott van, hogy ezt a nálunk élő őshonos lódarázsnál kisebb ázsiai lódarazsat (Vespa velutina) gyakran összekeverik egy másik, szintén Ázsiában élő fajjal, az óriás lódarázzsal (Vespa mandarinia). Ez a faj tényleg hatalmas, akár 5–6 cm is lehet, de ez az óriás sosem telepedett meg Európában.

A hazai őshonos fajok között is vannak nagyméretűek, amelyeket gyakran hisznek félelmetes ázsiai jövevénynek. Ilyen például a szelíd óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata) nősténye, vagy az őshonos lódarázs egy-egy termetes királynője.

A lényeg: jelenleg egyik ázsiai lódarázsfaj nincs jelen nálunk.

Az ázsiai lódarázsnak (Vespa velutina) nem ismert hazai előfordulása, ez azonban a jövőben változhat. Az óriás lódarázs (Vespa mandarinia) pedig nincs jelen Európában.

Cikkajánló