Bányatető-kilátó – A rejtőzködés mestere

Visegrádon az Apát-kúti-völgyből indulva érhetjük el ezt a kilátót, ahonnan a visegrádi vár és a környék hegyei is jól láthatóak.

2022. február 4.

Visegrádon az Apát-kúti-völgyből indulva érhetjük el ezt a kilátót, ahonnan a visegrádi vár és a környék hegyei is jól láthatóak.

Visegrád külterületén, a Mátyás-hegy (280 m) közelében, mintegy 320 méteres tengerszint feletti magasságban egy több szempontból is furcsa objektum található, amelyet 2015-ben emeltek, létezését azonban nem verték nagydobra. A faszerkezetű, drótkötelekkel alaposan kipányvázott, minden szintjén információs táblákat felvonultató Bányatető-kilátó teljes magassága 15,45 méter, legfelső járószintjének magassága 11,2 méter, építtetője a terület erdőgazdálkodója. Ha nem ugrana be, merre is járunk, segítünk: az Észak-magyarországi-középhegység részét képező Visegrádi-hegységben, az Apát-kúti-völgytől és a Spartacus-ösvénytől nem messze vagyunk.

Magához a kilátóhoz (jelenleg még) egyetlen jelzett turistaút sem vezet, ettől függetlenül könnyen megtalálható a népszerűbb térképes applikációk bármelyikével.

A dizájnját tekintve leginkább szokványosnak, kis jóindulattal harmonikusan letisztultnak nevezhető alkotáshoz közeledve azonnal feltűnnek a körülötte növő fák, amelyek közül bizony több egyed is megelőzi a tornasorban a központi panorámakínálót.

Az érzés felfelé haladva csak fokozódik, a legfelső szinten pedig nyilvánvalóvá válik, hogy valami nem kerek a történetben. Hiányérzetünk van, mert a kilátást a fák még lombmentesen is erősen korlátozzák. Ez természetesen nem a fák hibája. A „kilátástalanság” ugyanakkor csak részleges, így ha kellőképpen magasak vagyunk, illetve ráállítjuk tekintetünket egy ideális szögtartományra, kifejezetten imponáló látványban lehet részünk. Nemcsak Visegrád hegytetőn trónoló erősségét, hanem a Dunakanyar egy szegletét és a Börzsöny szemközti tömbjét is szemügyre vehetjük.

És végül idekívánkozik egy idézet, amely az egyik információs tábláról származik:

A kilátót és a kilátón kialakítandó »vertikális« tanösvényt az erdő és a visegrádi természet jobb megismerése, megfigyelhetősége érdekében hoztuk létre. […] Felérve talán felmerülhet a kérdés, miért nem még magasabb a kilátó. Ennek elsődlegesen az az oka, hogy egy új kilátót fokozatosan kell a tájba illeszteni, és most tartunk az első lépésnél.

Kíváncsian várjuk a második lépést.

A cikk a Turista Magazin 2019. februári számában jelent meg. Korábbi számainkat ide kattintva tudod megrendelni, előfizetni pedig itt tudsz ránk.


Cikkajánló