Bazaltorgonák tövében - Kaán Károly kulcsosház (VIDEÓKKAL)

Megígértük, hogy változatos módon, részrehajlás nélkül fogunk válogatni a hazai outdoor szálláshelyek kínálatából. Igyekeztünk ennek eleget tenni, és ki is néztük magunknak a Szent György-hegy oldalában rejtőző objektumot, amely hazánk egyik leghíresebb erdőmérnökének és természetvédőjének nevét viseli. Két napunk volt a terepszemlére.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Gulyás Attila - VIDEÓ: Dabis Balázs Silvius
2017. március 11.

Megígértük, hogy változatos módon, részrehajlás nélkül fogunk válogatni a hazai outdoor szálláshelyek kínálatából. Igyekeztünk ennek eleget tenni, és ki is néztük magunknak a Szent György-hegy oldalában rejtőző objektumot, amely hazánk egyik leghíresebb erdőmérnökének és természetvédőjének nevét viseli. Két napunk volt a terepszemlére.

Odafelé

 

Irány a Dunántúli-dombság, a Balaton-medence, azon belül is a Tapolcai-medence. A csupán 112 négyzetkilométeres kistáj északi szegletében Tapolca felé vettük az irányt, ahonnan egy hosszabb úton, Hegymagas érintésével jutottunk el Kisapátiba. A polgármesteri hivatalban (Kossuth utca 77/1.) kaptunk egy jókora kulcscsomót némi iránymutatás társaságában, hogy el ne tévedjünk a szőlők között kacskaringózó úton. Északnyugat felé gurultunk, magunk mögött hagytuk a község névtábláját, feltűnt hirtelen egy buszmegálló, na meg az ominózus balkanyar. Sínen voltunk: már csak néhány éles fordulót és meredek szakaszt kellett leküzdeni, miközben azért fohászkodtam, nehogy valaki éppen lefelé akarjon gépkocsizni a dűlőben, de szerencsére egy lélekkel sem találkoztunk. A kulcsosház tényleg a látványos bazaltorgonáiról híres Szent György-hegyre van odabiggyesztve, nem hazudtak a térképek.

 

 

Ott

 

 

Kéktúra-bélyegző
A 30 fő befogadására alkalmas Kaán Károly kulcsosház ablakában van az Országos Kéktúra „Szent György-hegy” feliratú bélyegzője.

Egyvalami már a parkolásnál egyértelmű volt: látott már szebb napokat is a festői környezetben, az Országos Kéktúra nyomvonalán fekvő épületegyüttes. Van úgy, hogy azt érezzük, valaminek nincs igazán gazdája, csak valaki megörökölte, miközben nem akarta megörökölni. Pont ez futott át rajtunk, mindenféle prekoncepció nélkül. Ötperces machinálással kiderül, melyik kulcs nyitja az ajtózárat, melyik a lakatot, majd feltárul a várva várt belső tér. Puritán, azt meg kell hagyni. Kissé vibráló fényű villanykörték, kopott, ugyanakkor stabil asztal padokkal, nagyobbacska vaskályha, szürreális, kifakult emlékképek a falakon, négy ajtó. Na meg a kíváncsiság, hogy mi lehet mögöttük. Szobák emeletes vaságyakkal, vaskályhákkal, kopott lábtörlőkkel, tűzifának sem alkalmas éjjeliszekrénnyel, nem éppen bizalomgerjesztő szivacsmatracokkal. Utóbbiak UV-lámpás átvizsgálása száz évre elegendő munkával látná el Horatio Caine helyszínelőit.

 

 

A fűtőberendezések működőképességéért, a ház elé gondosan bekészített tüzelőért és a szépen szelelő, felújított kéményekért jár a piros pont. Be is durrantottunk három helyiségben, a tűz pattogása pedig kezdte megszelídíteni kritikai realizmusunkat. Odakint találtunk egy újabb rácsot, mögötte két ajtót, odabent egy konyhát, valamint további szobákat. A hűtőszekrény, illetve az egyik zománcozott lábosban sejtelmesen lappangó sütőzsiradék láttán már csak mosolyogtunk, és a víztároló hordók közelében elhelyezett betonkeverő feltette az i-re a pontot. Megérkeztünk, itt vagyunk. Gondolkozni kezdtünk a bíráló hangnem létjogosultságáról. Kitől várjuk el, hogy rend és tisztaság legyen? Ki vegyen új bútort meg mindenféle eszközöket? Ha meg is kapnánk erre a válasz, akkor jönne az újabb kérdés, miből?

 

 

Visszapattantunk az autóba, Silvius kollégát kiraktuk Szigliget kilátójánál videózni, Attilával pedig felmásztunk a közeli Csobánc várába fotózni. A sötétség beálltakor már újból együtt voltunk Szigligeten, ahol egy felejthetetlen vacsorával jutalmaztuk meg magunkat a község híres családi vendéglőjében. Másodjára már másként néztünk a kulcsosházra. Talán a vacsora tudatosította: itt nincsen létjogosultsága a bíráló hangnemnek. Nem a zsemle kicsi.

 

<p><a href="https://vimeo.com/155371491">MESSZELÁTÓ - ÓVÁR-KILÁTÓ (SZIGLIGET)</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

 

Kerítettünk mindenféle plédeket a hálózsákjaink alá, vittünk be sok-sok fát a kályhák mellé, megigazítottuk a rosszalkodó villanykörtéket, beizzítottuk a ház melletti tűzrakó helyet, magunkhoz édesgettünk két kószáló macskát, elővettük a szilvapálinkát. Innentől ment a hajnalig tartó, fotózással meg-megszakított, zenei aláfestéses beszélgetés. Ahogy kell. Az egyik éjjeli szekrény mögött hiánypótló szerkezetet találtunk - életünkben nem örültünk még annyira viharvert Philips rádiós magnónak, mint azon az estén.

 

<p><a href="https://vimeo.com/155987944">A HÓNAP TURISTAHÁZA - KAÁN KÁROLY KULCSOSHÁZ</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

Hazafelé

 

A reggel hamar eljött, az ezzel járó dolgokkal együtt. Gyors kávékészítés hozott alapanyagból, reggelizés, élénkülő élettani folyamatok. A kulcsosházban se fürdőszoba, se vécé nincsen, kint azonban van egy „ikerpottyantós” zöld ajtókkal. Ez utóbbi tesztelése után, nekiláttunk a körlet kitakarításának, amihez szerencsére seprűt, lapátot és több felmosót is találtunk. Szöszmötölés közben fogalmazódott meg bennünk: páratlan lehetett egykoron a ház tornácáról a környékre nyíló panoráma, jelenleg azonban még a kopasz fák is kitakarnak mindent. Sebaj, volt még dolgunk. Attila a bazaltorgonák felfedezésére indult gyalogszerrel, mi bezártunk mindent, utána visszavittük a kulcsokat Kisapátiba. A Lengyel-Tarányi-présház és a szomszédságában álló Lengyel-kápolna felé vettük az irányt, ott volt a találkahely. Röpke három óra múlva már Budapesten küszködtünk a parkolással.

 

<p><a href="https://vimeo.com/158698470">Túratippek a Szent György-hegy környékén túrázóknak</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

 

Elérhetőségek
 

Összes férőhely: 30 fő
Cím: 8284 Kisapáti, Szent György-hegy
Tel: +36 87 433-016
Fax: +36 87 433-377

E-mail cím: kisapati@t-online.hu

A kulcsosház az interneten.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kút-berek turistaháza - Egy erdőőri lak reinkarnációja - videókkal

Már nyílnak az első vadvirágok a Balaton-felvidéken

Aszfaltkoptató bringatúra a Balaton-felvidéken

Cikkajánló