Befejeződött a jáki templom felújítása

A szentélybelsőn és a homlokzaton túl megújult a templomkert is, és hamarosan új látogatóközpont épülhet mellette.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Dömötör Csaba / Facebook
Forrás:
MTI
2024. április 15.

A szentélybelsőn és a homlokzaton túl megújult a templomkert is, és hamarosan új látogatóközpont épülhet mellette.

Kívül-belül megújult a jáki Szent György-templom, melynek felújítását, restaurálását, egyben régészeti feltárását még 2018-ban kezdték meg. A következő lépés a már kész kivitelezési tervekkel rendelkező látogatóközpont megépítése lehet - mondta el Sarkadi Márton építész, a Szombathelyi Egyházmegye projektvezetője az MTI-nek.

A templombelső helyreállítása már 2022-ben befejeződött, azóta elkészültek a templom homlokzatának restaurálási munkálatai is, amelyek közül a legfontosabb a jáki templom közismert nyugati kapujának helyreállítása volt, továbbá megújult a templomkert, beleértve a sétautakat és a világítás korszerűsítését is. Sarkadi Márton kiemelte, hogy a felújítás keretében elkészült a 13. századi Szent Jakab-kápolna teljes restaurálása is. A megújult apátsági templomot a tervek szerint április 21-én, vasárnap áldja meg ünnepélyes keretek között Székely János megyéspüspök.

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye, a látogatóközpont létesítéséhez - amelyhez az apátsági épületek szolgálnak alapul, de egy új nagy kiállítótér is épülne - további több mint 1 milliárd forintra van szükség.

Cikkajánló