Újra teljes pompájában a jáki templom

Az elmúlt másfél év alatt komoly átalakuláson ment keresztül Ják szimbolikus épülete. Már csak a nyugati kapu felújítása van hátra, és megnyithat a templom.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tatra623 / Wikipedia
Forrás:
Vas megyei hírportál
2022. április 4.

Az elmúlt másfél év alatt komoly átalakuláson ment keresztül Ják szimbolikus épülete. Már csak a nyugati kapu felújítása van hátra, és megnyithat a templom.

A beruházás kiterjed a Szent Jakab-kápolna és egy látogatóközpont kialakítására, illetve megszépül a templomdomb természeti környezete is. A román stílusú jáki templom a 13. században épült. Legutóbb a 19-20. század fordulóján restaurálták Schulek Frigyes vezetésével, azóta azonban nem nyúltak hozzá a belsejéhez.

A mostani felújítás 2020 augusztusában vette kezdetét, és már nagy szükség volt rá, mert a falak elkoszolódtak, bekormosodtak, besötétedtek, a festések és freskók láthatatlanná váltak a gyertyás világítás és a páralecsapódás miatt – olvasható a Vas megyei hírportál oldalán. Pedig az oltárkép egyedülállónak számít a Kárpát-medencében; nincs még egy ilyen, ami fennmaradt volna a 13. századból, a templom felszentelésének az időszakából.

A talaj nedvessége nem tett jót az épületnek, ezért most felszedték a padlót és gondoskodtak a megfelelő szigetelésről. Megoldották a templom fűtését, új hangosítási és világítási rendszert építettek ki. Most először történt régészeti feltárás a helyszínen, ennek köszönhetően kiderült, hogy már a 11. században állt egy kisebb templom ezen a helyen. A Ják nemzetség temetkezőhelyét a déli toronyaljban sejtik. Itt egy téglasírra bukkantak, amely a feltételezések szerint a templomépítő Jáki Nagy Márton csontjait rejthette.

Cikkajánló