Beköszöntött a tél az őrségi bölények földjén

A december az Őrségbe is meghozta a havat. A Kondorfa határában, félvad körülmények között élő bölények a róluk készült videó tanulsága szerint ezt is a tőlük megszokott rezignált nyugalommal vették tudomásul.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Őrségi Vadon - Őrségi Nemzeti Park
Forrás:
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
2022. december 19.

A december az Őrségbe is meghozta a havat. A Kondorfa határában, félvad körülmények között élő bölények a róluk készült videó tanulsága szerint ezt is a tőlük megszokott rezignált nyugalommal vették tudomásul.

Az Őrségben élő bölények mindennapjairól rendszeresen beszámol az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) szakemberei által működtetett Őrségi Vadon elnevezésű Facebook-oldal. December elején a sűrű hóesésben láthatjuk a csordát, békés kérődzés közepette.

Ezen a másik videón már kicsit harciasabbak, úgy látszik, ha élelemről van szó, esetükben is az erősebb győz.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 2019 nyarán költöztetett öt tehenet és egy bikát a Kondorfa melletti 90 hektáros területre. A bölények félvad körülmények között élnek ezen a bekerített területen. Azóta nemcsak az élőhelyük lett nagyobb, de a csorda is. Az Őrségi Vadon és az immár tizennyolc állatot számláló bölénycsorda életében egyaránt rekord az idei év, hiszen öt borjú még soha nem született egy év alatt.

Korábban már mi is meglátogattuk az őrségi bölényeket, és dr. Németh Csabától az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettesétől sok érdekességet megtudtunk róluk. Cikkeinket itt és itt tudjátok elolvasni.

A Kárpát-medence hajdan kifejezetten gazdag bölényélőhely lehetett, de a honfoglalás időszakára a faj már javarészt az erősen erdősült területekre szorult vissza. Mátyás király még rendszeresen részt vett bölényvadászatokon Erdélyben és a Felvidéken. A 20. század elejére aztán a kipusztulás szélére került a faj, a Kárpát-medencében is honos alfaj már a középkorban kipusztult, a hegyi alfaj utolsó példánya 1927-ben pusztult el a Kaukázusban.

A sík vidéki bölények azonban megmenekültek. Az 1920-as években lengyel kutatók ugyanis, látva a bajt, az utolsó utáni pillanatban léptek. Összegyűjtöttek 12 állatkerti egyedet, és azok szaporításával próbálták megmenteni a fajt. Ez sikerült is. A 2019. év végi összesítés közel 9 ezer európai bölényt tartott nyilván a világon.

Cikkajánló