Bemutatkozott a „Lapátos vízi megállóhelyek” védjegy

Új minősítési rendszert vezet be a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) karöltve a Bejárható Magyarország Program (BMP) keretében. A „Lapátos vízi megállóhelyek” védjegy a könnyebb eligazodást szolgálja. A cél, hogy még több külföldi és magyar vízitúrázót csábítsanak a hazai vizekre.

Szerző:
Benecz "Paraferee" Ferenc
Fotó:
MKKSZ
Shutterstock
2014. december 21.

Új minősítési rendszert vezet be a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) karöltve a Bejárható Magyarország Program (BMP) keretében. A „Lapátos vízi megállóhelyek” védjegy a könnyebb eligazodást szolgálja. A cél, hogy még több külföldi és magyar vízitúrázót csábítsanak a hazai vizekre.

A Bejárható Magyarország Program újabb lépést tett, hogy hazánk öt alap jármódja - a gyaloglás, a kerékpározás, a lovaglás, a vitorlázás és a kajak-kenuzás - megfelelő, minőségi háttérrel rendelkezzen. A Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott sajtótájékoztató keretében ismertették a vízitúrázókat kiszolgáló új minősítési rendszert.


Dr. Ruszinkó Ádám, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára először arról beszélt, hogy nagyon fontosnak tartja az aktív turizmus fejlődését és ezzel együtt az ehhez tartozó külső lehetőségek megragadását. A kiszolgáló háttér és a szolgáltatások fejlesztése sarkalatos pont, melynek egyik fontos lépcsője ennek a minősítési rendszernek a kiépítése is.


Az MKKSZ-szel felépített kapcsolatnak köszönhetően a kiemelkedően sikeres hazai versenykajak-kenu sportág alapbázisát, a túrázókat és fiatalokat is jobban ki tudják szolgálni, a megfelelő szakmai háttérrel. Ezen cél érdekében bevezetik a BMP részeként a „Lapátos vízi megállóhelyek” védjegyet. Az egytől négy lapátig terjedő jelölés könnyebb és átfogóbb eligazodást ígér majd a túrázók számára. A minősítés a helyszínek által a túrázóknak nyújtott szolgáltatások mértékétől és milyenségétől függ majd. A pontozási rendszert hamarosan elérhetővé teszik a szövetség honlapján.


Ezt követően Dr. Baráth Etele (az MKKSZ elnöke) köszönetet mondott a minisztériumnak, hogy több éves munkájukkal elősegítették ennek a rendszernek a létrejöttét. Személy szerint ő is fontosnak tartja a gyermekek sportolásra nevelését, amelynek egyik alappillére a minőségi háttérszolgáltatások megléte. Különböző európai uniós pályázatokat céloznak meg, melyek segítségével szeretnék magasabb szintre emelni az évente több tízezer külföldi és magyar vízitúrázót kiszolgáló megállókat, és ezzel még csábítóbbá tenni hazánk vizeit további túrázók számára.

 

 

Dr. Baráth Etele (az MKKSZ elnöke) köszönetet mondott a minisztériumnak


„Az MKKSZ készen áll a rendszer elindítására” - nyilatkozta Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára - „Már a héten elérhető lesz az adatfelméréshez és a minősítéshez szükséges adatlap.” A téli holtszezont az építkezésekre és adatgyűjtésekre használják fel. A szolgáltatások és a helyszínek elérhetők lesznek egy webes felületen, ahol nem csak tájékozódni, de akár túrát tervezni is lehet.


A nomádtúrát kedvelőkben felmerülhet a kérdés: mi lesz velük? Az MKKSZ maximálisan törekszik majd arra, hogy minden vízitúra szakaszon létrejöjjön az összes minősítésnek megfelelő megálló, ezzel kiszolgálva a puritánabb, nomádabb körülményekre vágyókat és az átfogóbb, többletszolgáltatásokra igényt tartókat egyaránt.


A védjegy bevezetése mellett több vízitúrás rendezvény megszervezését is tervezik. Ezen elképzelések részeként jövőre újfent megrendezik a régen népszerűnek számító Bécs-Pozsony-Budapest túrát, valamint május elsején a Városligeti-tavon egy jármódbemutató rendezvény is tartanak.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Tavasztól új pihenőpontok és kikötők várják a vízi túrázókat

Cikkajánló