Bockerek tanösvénytől a „mezítlábas Notre-Dame-ig”

Ha Szatmár-Bereg tájaira visz az utunk, semmiképpen se hagyjuk ki a 8 kilométer hosszú Bockerek tanösvényt. Vadregényes erdeiben, mocsaras, lápos területein a természetkedvelők igazán elemükben érezhetik magukat. Meg is mutatjuk, miért.

Szerző:
Szatmári Zoltán
Fotó:
Szatmári Zoltán
2015. június 19.

Ha Szatmár-Bereg tájaira visz az utunk, semmiképpen se hagyjuk ki a 8 kilométer hosszú Bockerek tanösvényt. Vadregényes erdeiben, mocsaras, lápos területein a természetkedvelők igazán elemükben érezhetik magukat. Meg is mutatjuk, miért.

A Bockerek tanösvény Vámosatya határában indul, ahol ne hagyjuk ki a műemlék védelem alatt álló református templom és harangláb megtekintését sem. A templomot a híres Guth-keled Nemzetség Acsa családja építtette gót stílusban. 1565-ben vált a templom protestánssá, kazettás mennyezete 1766-ban épült.

 

 

Vámosatya szoknyás harangláb

 

 

A Bockerek tanösvény Vámosatya határában indul és Tákosig kanyarog.Mivel a tanösvény a táji és élőhelyi érdekességek mellett védett és fokozottan védett növény- és állatfajokat mutat be, fontos a természetvédelmi oltalom alatt álló fajok megóvása.

 


A több mint 700 ha kiterjedésű erdő természeti képe alapvetően két részre osztható: a holtágak fás és fátlan területek dominálnak. A fás társulásaiban túlnyomó részt a fűz és az éger az uralkodó faj.


 

Bockerek bővelkedik a vízi és mocsári növényzetben, amely kiváló életteret alkot számos állat- és növényfaj számára.

 

 

Mikor szomjazik a föld, cserepesre töredezik a talaj felső rétege.

 

 

Erre a térségre jellemző a keresztes viperák (Vipera berus) nagyarányú egyedszáma.A keresztes viperák a nagy melegben hűvösebb helyet keresnek maguknak, árnyas területekre bújnak. Kiváló rejtőzködő színüknek köszönhetően szinte teljesen beleolvadnak a környezetükbe.

 


Szatmár-beregben keresztes viperával főleg a láp- és mocsárréteken, valamint az erdők tisztásain találkozhatunk. Pikkelyes bőre lehet szürke, barnás, vöröses alapú, de ritka esetben fekete is. Hátán sötétbarna vagy fekete cikcakkos sáv fut végig a tarkójától a farkáig. A tarkóján jellegzetes X vagy Y alakú mintázat látható. Testhossza elérheti a 60-90 cmt.

 


Egy nőstény keresztes vipera a bockereki erőben. A félénk állatok, kerülik az embereket. Kizárólag erős fenyegetettség esetén támadnak. Marásuk általában nem halálos, de marás után mindenképpen forduljunk orvoshoz.


 

Erdei béka (Rana dalmatina)
Erdőkben,tisztásokon és nedves réteken is megtalálható az erdei béka. A telelésből március második felében jön elő. Petéit az erdei tavakba, pocsolyákba rakja. A kifejlett állatok rovarokkal, bogarakkal, férgekkel táplálkoznak.

 

 

A bockerek mocsaras, lápos vidéke kiváló életkörülményeket teremt számos növény- és állatfaj számára.

 

 

A „mezítlábas Notre-Dame”. Tákos barokk stílusú, paticsfalas, zsindellyel fedett templomát 1766-ban építették. A „mezítlábas” jelző az épület egyszerű, paraszti jellegére utal. Érdekesség, hogy a templom talpgerendája terméskő alapon nyugszik, ezen tartóoszlopok állnak, amelyek a fal vázát alkotják. A tartóoszlopok közét vesszőből font, tapasztott paticsfal tölti ki, ezzel a technikával alkalmazkodtak hosszú évszázadok óta a természet zabolátlan elemeihez. Amikor jött az árvíz, az kimosta a sarat az oszlopok közül, de a stabil gerendalábazat megmaradt. Áradást követően a kimosott részeket visszatapasztották.

 


 
Cikkajánló