Bőregérles és őrségi kakasnyalóka - Hétvégi programajánló

Ezen a hétvégén se lehet okunk panaszra, ha nem szeretnénk a négy fal között tölteni június utolsó napjait, mert jobbnál jobb programok várnak ránk az Aggteleki-karszttól az Őrségig. Hallgathatsz muzsikát az erdőben, pöföghetsz gőzösön a Göcsejben, integethetsz a hódoknak a Vén-Dunán, és a Bajdázói-tó is tartogat meglepetéseket.

Szerző:
Lénárt Emese
Fotó:
Burger Barna
Gulyás Attila
Semu
Malárik Attila
2015. június 25.

Ezen a hétvégén se lehet okunk panaszra, ha nem szeretnénk a négy fal között tölteni június utolsó napjait, mert jobbnál jobb programok várnak ránk az Aggteleki-karszttól az Őrségig. Hallgathatsz muzsikát az erdőben, pöföghetsz gőzösön a Göcsejben, integethetsz a hódoknak a Vén-Dunán, és a Bajdázói-tó is tartogat meglepetéseket.

1. 9 napig neked muzsikál az erdő

 


Ülhetsz koncerten század eleji miliőben, várudvaron, kocsmában, otthon, de most azt javasoljuk, hogy inkább vegyél részt az immár 12. alkalommal megrendezett „Muzsikál az erdő” június 27-én kezdődő és július 05-ig tartó programsorozatán, amelynek nyitónapja szombaton lesz Bátonyterenyén a Gyürky-Solymossy-kastélyban és udvarán. Az eseményen többek között kihirdetik a „Muzsikál az erdő” képzőművészeti pályázat eredményeit, a vendégek kastélykerti sétán vehetnek részt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak jóvoltából koncertet hallgatnak a kastély évszázados fái alatt, a kicsiket játszóház, kézműves foglalkozások várják. A program 28-án vasárnap Szentkúton folytatódik, ahol a felnőtteket a helyi termékek bemutatóján túl erdei séta, Csengődi Ottó kiállítása, kórustalálkozó, a Muzsikás együttes műsora, a kicsiket Ludas Matyi bábelőadása várja.
Mikor?
2015. június 27 - július 05.
Nyitórendezvény: június 27.
Hol?
június 27. Bátonyterenye
június 28. Szentkút
Bővebb infó: muzsikalazerdo.hu

2. Fedezd fel a titkokat rejtő világörökséget

 



Nem tudjuk, hogy az időjárás mennyire lesz kegyes hozzánk vasárnap, de egy jó bakancsban, megfelelő ruházatban biztosan megéri útra kelned, és irány Aggtelek. Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt felszín alatti világa ugyanis mindig tartogat meglepetéseket még a kutatók számára is. Most egy 20 km-es túrával várják az érdeklődőket, amely a Gombaszögi-barlangban kezdődik, érinti a Szilicei-jégbarlangot, Borzovát, Kecsőt, a Kecső-völgyet, Baradla-völgyet, és a Baradla barlangban ér véget.
Mikor?
2015. június 28. 8.00 óra
Hol?
Találkozó: Aggtelek, Baradla-barlang (a Gombaszögi-barlanghoz
autóbusz szállítja a résztvevőket)
Bővebb infó: anpi.hu


3. Éjszakai denevérles testközelből

A denevérekről rengeteg legenda kering a köztudatban, és a biológia órákon kívül alig tudunk róluk valamit. Most itt a lehetőség arra, hogy közelebbről is megismerkedj ezekkel az élőlényekkel a Bajdázói-tónál, ahol denevérhálózáson vehetsz részt. Még mielőtt rosszra gondolnál, ez azt jelenti, hogy a tó körül felállított denevérfogó függönyhálók segítségével a szakemberek megpróbálják felmérni a vízhez érkező bőregerek mennyiségét és faji besorolását. Az est folyamán észlelhető erdei fajok: kis patkós denevér, nagyfülű denevér, barna hosszúfülű denevér, közönséges törpedenevér, vízidenevér, rőt korai denevér. A program gyerekeknek 6 éves kortól ajánlott. A túra hossza 1,5 km.
Mikor?
2015. június 26.
Hol?
Bajdázói-tó
Bővebb infó: dunaipoly.hu


4. Kortyolgass, aztán majszolj halat a Balaton mellett

 



Egészen pontosan csütörtöktől vasárnapig áldozhatsz a gasztronómia és a vizes örömök oltárán a Balaton mellett mintegy négy településen. Balatonfüredtől Csopakon és Paloznakon keresztül Tihanyig borvásárral, halkóstolóval, koncertekkel, színes gyermekprogramokkal várják a vendégeket. Az érdeklődőknek olyan együttesek húzzák majd a talpalávalót, mint a Csopak Demizson Allstars Orchestra, a Muzsikás együttes és barátai vagy a szerb Trio Balkan Strings.
Mikor?
2015. június 25 - június 28.
Hol?
Balatonfüred, Csopak, Paloznak, Tihany
Bővebb infó: balatonfured.hu
csopak.hu

5. Hódrandi a vadregényes Vén-Dunán

 


Evezőlapát, mentőmellény, kenu, egy jó szakvezető és némi lapátolási kedv - ez így együtt elég ahhoz, hogy eltölts egy remek napot a Gemenci erdőben. A Baja közelében található Vén-Duna több mint száz évvel ezelőtt a Duna fő ága volt, most egy 8 km-es vízitúra keretében ugyanott a hódok életmódjával ismerkedhetsz meg, megcsodálhatod a folyóparti ártéri erdőket és az ott élő vízimadarakat. A programra előzetes bejelentkezés szükséges.
Mikor?
2015. június 27.
Hol?
Baja-Vén-Duna
Bővebb infó: ddnp.hu

6. Vedd be a tatai várat a hétvégén


No, ne úgy, mint ahogy a portyázó török csapatok szerették volna annak idején, de gróf Cseszneky György várkapitány sikeresen megvédte tőlük az erődítményt, hanem úgy, mint ahol három napon keresztül jobbnál jobb programokon vehetsz részt. Többek között szabadtéri kiállítással és fényfestéssel köszöntik a fesztivál területén található, a 2014-es Európai Év fája verseny II. helyezettjét, a Nagy Platánt, majd a vár és az Öreg-tó körül olyan hazai előadók szórakoztatják a közönséget, mint a Vad Fruttik, a Magna Cum Laude, Palya Bea, az Anna and the Barbies vagy Harcsa Veronika. A kicsiket kézműves foglalkozások és ökojátszóház várja.
Mikor?
2015. június 26 - június 28.
Hol?
Tata
Bővebb infó:
vizzenevirag.hu


7. Zakatolás göcseji lankákon

 



Június 27-e a Csömödéri Állami Erdei Vasút napja, így ne is keress kibúvót, hanem irány Csömödér, ahová a Déli pályaudvarról közvetlen kocsival lehet majd eljutni. A járat normál díjszabással vehető igénybe. A csömödéri ünnepi programban a vonatozás mellett (gőzmozdonyos járat, dieselmozdonyos járat, fotós járat + nosztalgia kocsi) lesz géppark- és vasútmodell bemutató, kreatív foglalkozás és játszóház is.
Mikor?
2015. június 27.
Hol?
Csömödér
Bővebb infó:
kisvasut.hu


8. Hozz vásárfiát az Őrségből


Téged is rabul ejtett már az Őrség varázslatos vidéke? Akkor június utolsó hétvégéjén ne hagyd ki a több évtizedes múltra visszatekintő Őrségi Vásárt, amelyre idén is több mint tízezer látogatót és mintegy háromszáz árust várnak. A kirakodó vásár kísérőprogramjai már pénteken elkezdődnek - pl. a szőcei kultúrházban Gombor József festőművész tárlatát nyitják meg, Kerkáskápolnán Mit ér az ember, ha őrségi címmel Vörös Ottó nyelvész tart előadást - szombaton és vasárnap néptáncos és népzenei bemutatók váltják egymást. Ha ez mind nem lenne elég, akkor nyugodtan készülhetsz az Anyma Sound System, a Balkan Fanatik vagy a Karthago koncertjére is, egyik este pedig tűzijátékban gyönyörködhetsz.
Mikor?
2015. június 26 - júniuis 28.
Hol?
Őriszentpéter
Bővebb infó:
orseg.info 

Kapcsolódó cikkek:
Ezért fülelj az erdőben 9 napig
Még több hír az Őrségből



 

Cikkajánló