Büntetést kockáztatnak egy kis quadozásért

Erre biztosan nem számított a quadtúrák szervezője, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság ötletes módon koppint az orrára a szabálytalankodni készülőknek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
2023. március 7.

Erre biztosan nem számított a quadtúrák szervezője, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság ötletes módon koppint az orrára a szabálytalankodni készülőknek.

Sajnos hiába a rengeteg felhívás és cikk ebben a témakörben, sokan még mindig nem értik meg, hogy az erdőtörvény tiltja az erdőterületen vagy erdei úton való motorozást, quadozást. Ez a fajta kedvtelés súlyos károkat okoz a természetben, a járművek jelentős mértékben károsítják a talajfelszín élővilágát, eróziót okoznak, és zavarják az erdő élővilágát.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársai évek óta küzdenek a probléma és a szabálytalankodók ellen, rendszeresen tartanak ellenőrzéseket rendőrökkel, és igyekeznek elcsípni a tilosban járókat. Úgy tűnik, ennek ellenére vannak még, akik fittyet hánynak erre.

A nemzeti park munkatársai most kiszúrtak egy quadokat kölcsönző és quadtúrákat hirdető posztot, amely sejthetően törvénytelen utakra szeretné csábítani az érdeklődőket.

Mivel a poszt alá nem lehet kommentelni, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság úgy gondolta, hogy saját oldalán megosztva a hirdetést, hívja fel a figyelmet a természeti területekre szervezett technikai sportokkal kapcsolatos álláspontjukra, no meg arra a cégre, amely épp egy megkérdőjelezhető szórakozásra invitálná az embereket a Börzsöny dombjaira és erdős területeire.

Nem lehet elégszer leírni a szabályokat ezzel kapcsolatban, és hogy milyen büntetés vár az illegális tevékenységet folytatókra, ezért idézzük a nemzetipark-igazgatóság felhívását:

  • Felhívjuk a tisztelt szervezők és érdeklődők figyelmét, hogy az erdőtörvény tiltja az erdőterületen vagy erdei úton való motorozást, quadozást! A természet védelméről szóló törvény ezen felül engedélyhez köti a védett természeti területen járművel való közlekedést, technikai sporttevékenységet.
  • Mindezek értelmében quadot, crossmotort jogszerűen csak rendszámmal, vezetői engedéllyel, a KRESZ-t betartva közúton (ideértve a burkolatlan közutakat is), vagy saját – nem védett, nem Natura 2000-es besorolású, valamint nem erdőterületen, zárt pályán lehet használni.
  • Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy Természetvédelmi Őrszolgálatunk a rendőrséggel együttműködésben rendszeresen ellenőrzi a Duna–Ipoly Nemzeti Park országos jelentőségű védett természeti területén folytatott tevékenységeket.

Az illegális tevékenységet végzőkkel szemben szabálysértési eljárást indítunk, illetve természetvédelmi közigazgatási eljárás megindítására irányuló bejelentéssel élünk. A fenti – jogszerűtlen – tevékenységek esetében a természetvédelmi bírság 500 000 Ft-ig terjed járművezetőnként, továbbá a hatóság az eszközöket elkobozhatja.

Cikkajánló