Búvárok takarították ki a Magas-Tátra tavait

Mindig érdekes dolgokat hoznak a felszínre. Idén egy drónt és menyasszonyi fátylat is találtak az időről időre megrendezett tótakarító akció során.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
magas-tatra.info.hu
2022. november 9.

Mindig érdekes dolgokat hoznak a felszínre. Idén egy drónt és menyasszonyi fátylat is találtak az időről időre megrendezett tótakarító akció során.

A 29. alkalommal megszervezett takarítási akció keretében 49 búvár merült le Csorba-, a Poprádi-, a Felkai- és az Új-Csorba-tóba. A legnagyobb mennyiségű hulladékot a Csorba-tóból (Štrbské pleso) halászták ki, melyet 22 búvár mentesített az összesen mintegy 82,5 kg. hulladéktól – olvasható a magas-tatra.info oldalán. Elsősorban műanyag poharak, üvegek és élelmiszer-csomagolás kerülnek elő a tómederből, amit a felelőtlen, avagy gondatlan turisták hagynak maguk után, de régebben vízbe került építkezési hulladékot is találtak.

A „Tiszta Vizek” (Čisté vody) rendezvény keretében megtartott tótakarítás során összesen 112 kg hulladékot gyűjtöttek össze a búvárok.

A legkevesebb hulladék az Új-Csorba-tóból (Nové Štrbské pleso) került elő, ahol hat búvár 4 kg szemetet szedett össze. További 9,5 kg hulladék került felszínre a Felkai-tóból (Velické pleso), ahol nyolc önkéntes búvárkodott, míg a Poprádi-tóban (Popradské plesi) tizenhárom búvár összesen 16 kg szemetet halászott ki. Martina Petránová a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) munkatársa elmondta, hogy a szokásos hulladékon kívül mindig akadnak érdekességek is:

idén egy drón és egy menyasszonyi fátyol is előkerült, de találtak még tátrai témájú kitűzőt, százforintos érmét, fésűt és cipőt is.

Talán az egyik legérdekesebb tárgy még a 2018-as takarításkor került elő a Csorba-tóból. A búvárok akkor az egykori keletnémet filmipar futószalagon gyártott népszerű westernfilmjének egyik kellékét, a Winnetou-t alakító Gojko Mitić (szerb származású filmcsillag) tomahawkját találták meg, ami egy 1967-es forgatás során került a tóba.

Cikkajánló