Csaknem 200.000 utas kisvasutazott tavaly Lillafüreden

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútjára, közel 15 ezerrel többen váltottak jegyet 2013-ban, mint egy évvel korábban.

Szerző:
Lillafüredi Állami Erdei Vasút
Fotó:
Gulyás Attila
2014. február 24.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútjára, közel 15 ezerrel többen váltottak jegyet 2013-ban, mint egy évvel korábban.

Tavaly annak ellenére sikerült előrelépni, hogy nagyon rosszul indult az esztendő. A tavaszi hideg időjárás miatt ugyanis a március 15-ei és a húsvéti utasforgalom egyaránt csak töredéke volt a megszokottnak.

 

Később a kedvezővé vált időjárás mellett számos olyan programot is kínáltak, amelyek nagyon sok érdeklődőt vonzottak. Ezek közül kiemelkedett a "Múzeumok éjszakája", valamint  az országos Kisvasutak Napja, amit az ÉSZAKERDŐ Zrt. és a Magyar Turizmus Zrt. közösen
 szervezett.

 

Szeptember első szombatján több mint 4 ezer utasa volt az erdei vasútnak, akik részt vettek a Lillafüreden, a Fazola kohónál és Garadnán megtartott egész napos rendezvényeken. Nagyon népszerű volt a „Diósgyőrért” Közhasznú Alapítvánnyal együtt lebonyolított Diósgyőri Mikulásvonat is. A karácsony előtti, háromhetes programsorozaton a LÁEV szerelvényei több mint 18 ezer utast szállítottak a lillafüredi mesebirodalomba, ez a létszám egyébként rekordnak számít a rendezvény 11 éves történetében - foglalta össze az elmúlt év legfontosabb tudnivalóit Mátrai Imre, üzemigazgató.

 

 

Vonatozás a lillafüredi mesebirodalomba (fotó: Gulyás Attila)


Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Pálházi Állami Erdei Vasútján mintegy 30 ezren utaztak 2013-ban, a forgalom meghatározó részét a környékre látogató iskolás csoportok jelentették. Az év folyamán számos különvonatot indítottak, ezek közül a legnépszerűbbnek a szeptemberi, szarvasbőgés-hallgató program bizonyult. Az erdei vasút fontos évfordulót ünnepelt 2013-ban: éppen 125 éve, 1888-ban építtette gróf Károlyi László, az erdők akkori tulajdonosa a lóvontatású erdei görpályát a Kemence patak völgyében termő híres zempléni tölgyfa szállítására.

 

Fontos kiemelni, hogy az ÉSZAKERDŐ Zrt. átfogó közjóléti fejlesztéseinek részeként sikerült 11 kocsit, a többi között 9 személyszállítót korszerűsíteni és a mozdonyszín felújítását is elvégezték az elmúlt évben - mondta Buday Péter, a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság vezetője.

Cikkajánló