Különleges kőcsúszda és andezitömlés Bér határában

A Cserhát eldugott lankái között egy ritka földtani értékre bukkanunk, amely geológiai érdekességén túl lenyűgöző látványt is kínál. Mindezt, egy fantasztikus panoráma övezi, amit órákig is elnézne az ember.

Szöveg és fotó:
2021. július 4.

A Cserhát eldugott lankái között egy ritka földtani értékre bukkanunk, amely geológiai érdekességén túl lenyűgöző látványt is kínál. Mindezt, egy fantasztikus panoráma övezi, amit órákig is elnézne az ember.

Bér, egy alig több mint háromszáz lelket számláló kis zsákfalu a Cserhát déli tájékán. Kedves és meghitt hangulatát kiváló fekvése, tarka színekben pompázó rózsabokros utcái, kertjei, valamint szép parasztházai és a templom alatti pincesora adja. Legfőbb nevezetessége azonban a falutól 2,5 km-re nyugatra a Nagy-hegy oldalában található, amit a természet alkotott még kb. 16 millió évvel korábban, és ami a kőbányászatnak köszönhetően tárult fel a múlt század elején.

A 403 méter magas Nagy-hegy andezitkúpját, illetve az északi meredélyén található egyedi látnivalóit a faluból a zöld kereszt jelzésű akácossal szegélyezett, majd réteken átkelő szekérúton, továbbá a hegylábnál tölgyesekbe vezető zöld sáv turistajelzésen érjük el. Némi emelkedést is leküzdünk, míg egyszer csak az erdő fái között érdekes betonépítményre leszünk figyelmesek. A kissé absztrakt formájú betonépület bemutató- és pihenőhelyként funkcionál, ami voltaképpen egy kőtár, ahol a környék fontosabb (Novohrad–Nógrád Geopark), 12-féle kőzettípusát tárják elénk, némi információ kíséretében. Az igazi látnivaló viszont az egyedi épület felett található a meredek és kőgörgeteges hegyoldalban.

A Nagy-hegy kőcsúszdája
Alig pár métert teszünk meg felfelé, a sűrű lombok közül izgalmas szürke formák kezdenek felsejleni. Tekintetünk egyre csak fürkészi a szokatlan kőalakzatok ívelt éleit: hol kezdődnek és hol fejeződnek be ezek a görbe, ám szabályos kőidomok? Szemben állva a mesterségesnek tűnő képződménnyel viszonylag keveset láthatunk belőle. Innen nézve formáit erősen eltakarják a zöld lombok, de oldalról szerencsére egészen nagyszerű látványban lesz részünk.

Mintha csak egy markoló kanala mart volna bele a kősziklába, ami íves és barázdált, csúszdára emlékeztető alakzatot hozott létre.

Bár a „kőcsúszdát” a kőbányászat tárta fel, mégsem emberi kéz alkotta. Voltaképpen andezitoszlopokról van szó, melynek évmilliókig rejtve maradt hasábjai az egykoron föld alatt zajló vulkánosság mementói.

A vulkáni kőzetekben gyakoriak az oszlopos megjelenésű formák, melyek általában egyenes és függőleges alakzatokat mutatnak. A sokszögű hasábok kialakulása az 1000-1200 ⁰C-os láva kihűlése során bekövetkező zsugorodással van összefüggésben: még pontosabban a hűtőfelület határozta meg ezeknek a kőveknek az egyedi formavilágát. Itt, a Nagy-hegy oldalában a hűtőfelület a korábban létrejött üledékes kőzetréteg volt, amiben a felfele törő olvadt kőzet görbe utat talált magának. Általában az ilyen oszlopos megszilárdulás a bazaltra jellemző, de Bér határában az andezit is hasonló, szabályos sokszögű idomokat vett fel. Az egykori tulajdonosáról elnevezett Holczer-bányában 30-50 cm átmérőjű oszlopokkal találkozhatunk, amit anno díszítőkőként hasznosítottak. Ezt a kiváló alapanyagot alig lehetett megkülönböztetni a „svéd fekete diabáztól”, ami akkoriban ismert díszítőkő volt.

Bámulatos kőtenger – andezitömlés
Az ösvény a kőfejtőtől jobbra kapaszkodik fel a Nagy-hegy panorámás tetejére, de pár méteres meredek emelkedés során újabb egyedi élményben lesz részünk, ahogy átkelünk egy mohával tarkított varázslatos szürke kőtengeren. A térképen is feltüntetett „andezitömlés”-nél nem csupán a sziklák látványa tetszetős – ámbár ez a kuriózum önmagában is megkapó –, az innen nyíló kilátás összhatása talán még a hegytető panorámájánál is szebb. Rálátunk innen többek között a nem túl messzi Szanda-, és Várhegy jellegzetes csúcsaira, a környék hullámzó szántóira, melyek együttese hamisítatlan cserháti hangulatot áraszt. Innen, akár órákig is elnézegetné az ember ezt a békés tájat, de érdemes felkapaszkodni a hegytető sziklaalakzataihoz is, ahonnan szintén részünk lesz kilátásban.

Ha Bérről akarjuk felfedezni a Nagy-hegy kincseit, akkor oda-vissza mindössze 5 kilométert kell gyalogolnunk, ezért érdemes a túránkat a környék más látnivalóival is kiegészíteni. Megnézhetjük a Bértől északra található Lázár-kúriát (Andezit hotel), illetve a Szabad Európa Rádió Múzeumot, átgyalogolhatunk a közeli Bujákra, ahol vadregényes környezetben fedezhetjük fel egy hajdanán szebb napokat látott várat, továbbá Bérről többek között Becskére is kirándulhatunk, amely nem túl hosszú út során a festői kilátást nyújtó Szandavárat és egy érdekes sztúpát is megcsodálhatunk.

A cikk 2021 júniusában jelent meg először.

Cikkajánló