Csillaghullás a láthatáron – Érkeznek a Leonidák

A Leonida meteorraj november 17-éről 18-ára virradó éjjel produkálhatja a legnagyobb csillaghullást. Óránként 5-6 meteor is felragyoghat az égen.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Időkép
Ng.24.hu
2023. november 16.

A Leonida meteorraj november 17-éről 18-ára virradó éjjel produkálhatja a legnagyobb csillaghullást. Óránként 5-6 meteor is felragyoghat az égen.

A Leonidák névadója az oroszlán csillagkép (Leo), mivel a csillaghullás során látszólag ettől a csillagkép felől érkeznek a meteorok.

Valójában a meterorraj az 55P/Tempel-Tuttle üstökös törmeléke.

Egy meteorraj tagjait csak akkor láthatjuk, ha a raj metszi a földpályát. Ilyenkor bolygónk légkörében felizzanak a szemcsék.

A Leonidák minden évben október 20. és november 30. között van földközelben. Idén 17-éről 18-ára virradóan éri el csúcspontját, és a legtöbb meteort a szombati pirkadat előtti órákban láthatjuk. Ha szerencsénk van óránként 5-öt, 6-ot is megpillanthatunk az égen. Idén valószínűleg nem fogják felszántani meteorok tucatjai a hajnali égboltot, viszont öröm az ürömben, hogy a Hold fénye nem lesz zavaró tényező.

Az Időkép szerint a jelenlegi előrejelzések alapján november 18-án éjjel 1 óra és a szombat hajnal közötti időszakban a Dunántúlon és helyenként a középső tájakon lehet szakadozottabb a felhőzet, így ezeken a tájakon nyílik esélyünk a Leonidák meteorraj hullócsillagait megpillantani. Máshol sajnos még összefüggő lehet a felhőtakaró, helyenként a keleti, északkeleti országrészben még az eső is eshet.

A szülő üstökös legközelebb 2031-ben jár napközelben, ekkor kissé megnő majd a meteorszám, ám igazán parádés meteorzáporra 2099-ig várni kell.

Cikkajánló