Darvakkal lóg a fehér gólya

Pedig már rég Kis-Ázsiában kellene repülnie. Vajon új barátaival tart majd nyugatra?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Hadarics Tibor
Forrás:
Hadarics Tibor (MME) Facebook
2022. október 27.

Pedig már rég Kis-Ázsiában kellene repülnie. Vajon új barátaival tart majd nyugatra?

Az esetről Hadarics Tibor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület soproni helyi csoportjának a tagja számol be a Facebook-oldalán, amit a Sokszínű Vidék szúrt ki. Nem elég, hogy a gólya betársult a darvakhoz a mekszikópusztai Borsodi-dűlő pihenőhelyén, de velük repül ki a táplálkozóterületre is, mert már egy kukoricatarlón is látták a csapattal.

A madár a jobb szárnyát nem zárja rendesen a testéhez, de repülni jól tud. A gyűrűszáma alapján fiatal, idén jelölték Szlovákiában, Marcelházán. Csak szeptember 11-én kapott gyűrűt, mert sérült madár volt, láthatóan azóta se jött helyre teljesen. Valószínűleg még nem sikerült megfelelően megerősödnie a vonuláshoz.

„Érdekes lenne, ha ez a gólya együtt maradna a darvakkal. Ugyanis a Kárpát-medencei gólyák ősszel délkelet felé, a Boszporuszon és a Közel-Keleten át vonulnak Afrikába, a Fertőnél átvonuló darvak viszont nyugat felé mennek tovább, az Alpokat délről vagy északról megkerülve Franciaországon át a Pireneusi-félszigetre tartanak” – írja végül Hadarics Tibor. Ki tudja, még az is lehet, hogy a gólya darunak hiszi magát.

Cikkajánló