Sok gólya nem tudott eléggé megerősödni a vonuláshoz

Az aszály miatt az idén a szokásosnál is több fiatal fehér gólya maradt itthon. A cikkből kiderül, hogyan segíthetsz nekik.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Telelő gólyák – Gólyateleltetés Facebook
2022. október 15.

Az aszály miatt az idén a szokásosnál is több fiatal fehér gólya maradt itthon. A cikkből kiderül, hogyan segíthetsz nekik.

Az aszály miatti táplálékhiány következtében az idei fiatal gólyák közül sokan nem tudtak annyira megerősödni, hogy belevágjanak a hosszú útba Afrika felé. Amelyik képes a vonulásra, már elhagyta az országot, ezért ha most látunk gólyát, az nagy valószínűséggel egész télen itt fog maradni. Általában gyengébb vagy sérült egyedekről van szó.

Nem kell azonban annyira félteni őket, jó eséllyel túlélhetik a telet. Semmiképp ne próbáld befogni a gólyát! Ilyenkor télen az elsődleges feladat az állomány felmérése és figyelemmel kísérése.

Ha egy egyedet ugyanazon a helyen többször észlelsz, az illetékes nemzetipark-igazgatóságnál, a helyi önkormányzatnál vagy a Telető gólyák – Gólyateleltetés Facebook-oldalon jelezheted. Ide kattintva részletes segítséget kaphatsz a madarak etetéséhez is, de mi azt javasoljuk, hogy előbb vedd fel a kapcsolatot egy szakemberrel.

Cikkajánló