Díjat díjra halmoz Máté Bence

Néhány hét leforgása alatt Máté Bence természetfotós négy rangos díjat zsebelt be: elnyerte a MontPhoto Nemzetközi Természetfotó Pályázat, az AVES 2014 Namur Nemzetközi Madárfotó Verseny és az EuroNatur Pályázat fődíját, legutóbb pedig a BBC Wildlife Magazin és a londoni Természettudományi Múzeum világversenyén tarolt.

Szerző:
Greenfo
Fotó:
Máté Bence
2014. október 28.

Néhány hét leforgása alatt Máté Bence természetfotós négy rangos díjat zsebelt be: elnyerte a MontPhoto Nemzetközi Természetfotó Pályázat, az AVES 2014 Namur Nemzetközi Madárfotó Verseny és az EuroNatur Pályázat fődíját, legutóbb pedig a BBC Wildlife Magazin és a londoni Természettudományi Múzeum világversenyén tarolt.

Nagy Göncöl című felvételével Máté Bence természetfotós nyert a BBC Wildlife magazin és a londoni Természettudományi Múzeum világversenyén a madarakat ábrázoló kategóriában, első magyarként. Képeit korábban már négy alkalommal is díjazták a rangos pályázaton, amely idén ünnepli 50. évfordulóját.
A magyar természetfotós úgy érezte, ebben az évben nem volt túl erős a kollekciója, ezért kis híján kihagyta a versenyt. Végül az utolsó nap mégis nevezett, de csak egyetlen fotót küldött be, mert nem akarta kihagyni a jubileumi pályázatot. „Már annak is örültem volna, ha csak a kiállított képek között szerepelek” - idézte őt a közlemény. A fotós úgy fogalmazott, örül, hogy a zsűri felismerte a kép különlegességét.


A gémeket ábrázoló győztes felvétel elkészültének körülményeiről azt mondta: igazi technikai és etológiai kihívás volt. „Sokéves előkészület után, 74 lesben eltöltött éjszaka és rengeteg technikai kísérletezés eredménye ez a fotó.” Hozzátette, hogy a képet állványra helyezett fényképezőgéppel, kézzel készítette, nem pedig távirányítással. Mint mondta, a legkisebb fény- vagy hanghatással is elzavarta volna a szürke gémeket, amely az egyik legfélénkebb madár azon a területen, ahol a kép készült, ezért nehéz feladat volt a halszemobjektív perspektívájából egy méternél közelebbről fotózni őket.

 

 

Máté Bence: Nagy Göncöl


A pályázat fődíját az amerikai Michael „Nick” Nichols nyerte a Serengeti parkban készült felvételével (The Last Great Picture), amellyel a fekete-fehér képek kategóriájának első helyét is megszerezte. A rangos pályázatra idén 90 országból 42 ezer nevezés érkezett. A neves természetfotósokból álló 10 fős szakmai zsűri 18 kategóriában választotta ki a 100 legjobb felvételt, amelyeket október 24-től a nagyközönség is megtekinthet a londoni Természettudományi Múzeumban. A kiállítás ezután Ausztráliában, Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Izraelben, Olaszországban, Lengyelországban, Dél-Afrikában, Hollandiában, Nagy-Britannia 10 városában és az Egyesült Államokban is látható lesz.


Máté Bence szeptember végén-október elején tíz nap leforgása alatt ezen kívül még három jelentős nemzetközi díjat szerzett. A Kiskunsági Nemzeti Parkban készült Ébresztő! című képével elnyerte a MontPhoto Nemzetközi Természetfotó Pályázat fődíját, melyre 4 kontinens 37 országából összesen 615 fotós nevezett. A Belgiumban megrendezett AVES 2014 Namur Nemzetközi Madárfotó Versenyen Rétisas című fotójával tarolt, és a fődíj mellett több kategóriában ért el dobogós helyezést. Nagy kócsag című alkotásával Németországban az EuroNatur Pályázat első díját kapta meg, itt 1750 kép közül választották ki a nyertes fotókat. A 29 éves „láthatatlan madárfotós” ezzel az egyedülálló teljesítményével nemcsak a magyar természetfotózás hírnevét öregbíti a világban, hanem díjnyertes alkotásaival felhívja a figyelmet hazánk természeti szépségeire is.

Cikkajánló