Égszínkék béka lett 2017 kétéltűje

Díjnyertes fotókról sokak számára ismerős lehet, élőben csak ritkán figyelhetjük meg a mocsári béka kék nászruháját. A kétéltű kiemelt figyelmet kap ebben az évben.

Szerző:
MME
Fotó:
MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály
2017. január 8.

Díjnyertes fotókról sokak számára ismerős lehet, élőben csak ritkán figyelhetjük meg a mocsári béka kék nászruháját. A kétéltű kiemelt figyelmet kap ebben az évben.

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának két okból esett a választása a mocsári békára: érdekes kinézete miatt, és azért, mert állománya egyre csökken.

 

Nászruhás hím mocsári béka


A barnabékák csoportjába tartozó kétéltűt egyébként szinte lehetetlen megkülönböztetni a többi barnabékától, nászidőszakban (kora tavasszal, többnyire márciusban) néhány napra azonban a hímek kékre színeződnek. „A kék szín kiterjedése és intenzitása egyedenként változó, de valószínűleg nem a hímek rátermettségét jelzi. A feltűnő külső inkább arra szolgálhat, hogy a hímek messziről felismerjék egymást a sűrű szaporodási gyülekezetekben, és ne egymással próbáljanak párba állni. Az élőhelyükről kiemelt hímek órák leforgása alatt visszabarnulnak” - írja az MME.

 

Mocsári béka határozása


A mocsári béka többek között az alföldi Turjánvidék, Szatmár-Bereg lápjai, a Kis-Balaton vagy a Tisza és a Dráva ártéri erdőségeihez kötődik. Kifejlett korában a szárazföldön él, gerinctelen állatokra vadászik, főleg éjszaka és esős időben vagy a hajnali harmattól nedves növényzetben.

 

Amplexus, avagy párzási ölelés


A mocsári békának zavartalan, természetes állapotú élőhelyre van szüksége. Párzáskor a legkisebb zavarásra is egy szempillantás alatt a víz alá merül, de sikeres szaporodása leginkább a tavaszi vízviszonyokon múlik, és az utóbbi évek aszályos tavaszai miatt egyedszáma lecsökkent.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Nem lepődtünk meg az Év Vadvirágán

A harcsa tarolt az Év Hala közönségszavazásán

A vadalmafa lesz a középpontban 2017-ben

 

Cikkajánló