Egy afrikai kullancsfaj helyi populációját fedezték fel Magyarországon

A Balaton nyugati térségében az Afrikában elterjedt Hyalomma rufipes faj összesen tíz, még nem kifejlett példányát azonosították madarakon. Az egyik kullancs lárva volt és három, anyai ágon öröklődő gén szekvenciája mind a tíz kullancs esetében azonosnak bizonyult, ezért megállapítható, hogy a talált egyedek egy helyi populációból származnak.

A Balaton nyugati térségében az Afrikában elterjedt Hyalomma rufipes faj összesen tíz, még nem kifejlett példányát azonosították madarakon. Az egyik kullancs lárva volt és három, anyai ágon öröklődő gén szekvenciája mind a tíz kullancs esetében azonosnak bizonyult, ezért megállapítható, hogy a talált egyedek egy helyi populációból származnak.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) és az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) kutatói, Dr. Keve Gergő és Prof. Hornok Sándor az Afrikában elterjedt Hyalomma rufipes faj összesen tíz, még nem kifejlett példányát a Balaton nyugati térségében találták meg, foltos nádiposzátákon és barkóscinegéken.

„Mivel ezek a madárfajok költési periódusukban nem vonulnak, továbbá a róluk eltávolított kullancsok egyike még vérszívása elején lévő lárva volt és három, anyai ágon öröklődő gén szekvenciája mind a tíz kullancs esetében azonosnak bizonyult, megállapítható, hogy helyi populációból származnak, sőt valószínűleg ugyanazon genetikai ághoz tartoznak.

A fiatal lárva és a szoros genetikai rokonság egyben azt jelenti, hogy a most felfedezett populáció hazánkban szaporodni is képes

olvasható az ELKH közleményében.

A kutatást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ornitológusai segítették, akik 2022-ben gyűrűzésre befogott madarak átvizsgálása során csaknem ezer kullancsot távolítottak el 540 egyedről. A felfedezett kullancspopuláció alapító példányait korábban délről érkező vonuló madarak hozhatták be. Azt, hogy a szaporodni képes populáció egyedei át tudnak-e itt telelni, még nem tudják, bár az enyhe tél ennek kedvez, és szakirodalmi adatok szerint a H. rufipes évente akár 120 fagyos napot is eltűr.

A H. rufipes kifejlett példányait már korábban is megtalálták nálunk, szaporodni képes helyi populáció azonban eddig sem Magyarországon, sem Európában nem volt ismert.

Az érintett kis- és nyugat-balatoni térségben további intenzív kutatásokat folytatnak annak vizsgálatára, hogy a kullancspopuláció példányai áttelelnek-e, és 2023-ban is megjelennek-e madarakon, házi- és vadon élő állatokon. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a felfedezett populáció lakott településektől távol, olyan nádas élőhelyen található, ahol e faj és az általa terjesztett kórokozók sem a strandolókat, sem a kirándulókat nem veszélyeztetik közvetlenül.

A teljes cikket itt tudjátok elolvasni. Az eredményeket bemutató publikáció a Frontiers in Veterinary Science tudományos folyóiratban jelent meg.

A Turista Magazin áprilisi számában is olvashattok egy kullancsokkal kapcsolatos cikket, amelyből többek között kiderül, hogy a nálunk előforduló kullancsfajok többsége normális esetben téli álmot alszik. A régen megszokott, mínusz 10-20 fokos telek azonban egyre ritkábbak, így a kullancsok is hamarabb ébrednek. A Hyalomma kullancsok számára is kedvező a klíma melegedése, amely növeli a túlélési esélyeiket az eredeti élőhelyeiktől északabbra is.

A Hyalomma rufipes mellett nálunk egy másik afrikai fajt, a Hyalomma marginatumot is megtalálták már. Ez a faj a krími-kongói vérzéses láz vírusát képes terjeszteni, de a kutatók szerint annak az esélye, hogy vándormadárral érkezzen ezzel a vírussal fertőzött kullancs hozzánk, viszonylag kicsi.

Vásárold meg a Turista Magazin áprilisi számát a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el cikkeinket! Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

Cikkajánló