Egy kattintással a vadonba

Szívesen meglesnéd az erdélyi barna medvéket, vagy inkább egy afrikai szafarin kalandoznál? Ha a közeljövőben valószínűleg nem is jutsz el ezekre a helyszínekre, webkamerák segítségével vethetsz rájuk néhány pillantást. Élő közvetítések közül szemezgettünk.

Szerző:
TM
2016. november 25.

Szívesen meglesnéd az erdélyi barna medvéket, vagy inkább egy afrikai szafarin kalandoznál? Ha a közeljövőben valószínűleg nem is jutsz el ezekre a helyszínekre, webkamerák segítségével vethetsz rájuk néhány pillantást. Élő közvetítések közül szemezgettünk.

Magyarországon is egyre több kamerát helyeznek ki a természetbe, néhányat tudományos célzattal, például a nálunk élő farkasok megfigyelésére (erről december-januári lapszámunkban bővebben is olvashatsz), néhány kameraképet pedig az interneten is megosztanak a nagyközönséggel. Itthon a legnépszerűbbek a madárfészkeknél kihelyezett webkamerák, amiről tavaly írtunk egy átfogó cikket.


Ebben az időszakban a madarakat talán nem annyira érdemes figyelni, több érdekességet tartogat a Gyulaji Vadrezervátumban kihelyezett kamera képe, amelyen a világ legnagyobb dámpopulációját lehet megfigyelni.

 

 

Még izgalmasabb a közvetítés a Hargitáról, ami az európai nagyvadak egyik utolsó menedéke, és a szarvasok, vaddisznók mellett időnként hiúz, farkas vagy akár európai barna medve is felbukkan errefelé, nemrégiben épp az utóbbi vakarózott élvezettel a kamera előtt.

 

Streaming Online

 

Az Észtország egyik erdejében megbúvó webkamera előtt tényleg minden este történik valami. Mi két napig figyeltük az élő adást. Világosban többnyire csak az etetőbe répát lapátoló urat lehet látni, sötétedés után viszont szarvasok, őzek, vaddisznók, rókák látogatják a helyet. Ide kattintva tudod őket meglesni.

 

 

A bevezetőben ígértünk egy szafarit is. Az Afrikában kihelyezett kameráknak szerencsére se szeri, se száma, így ha zsiráfot, zebrát vagy elefántot szeretnél látni, ide vagy ide kattintva egy pillanat alatt teljesülhet a vágyad. Van miből válogatni. 

 

 

Olyan is előfordul, hogy valaki a saját kertjében helyez el vadkamerát, és az élményt nem tartja meg magának, inkább másokkal is megosztja az interneten. Ha türelmes vagy, sötétedés után meglesheted a vörös rókákat, amelyek minden nap felbukkannak egy dublini ház udvarában. Megeszegetik a nekik kirakott élelmet, és néha még játszanak is egy jót.

 

 

A fókák mókás testhelyzeteket képesek felvenni, ahogy az alábbi kép is mutatja. Ezeket a pillanatokat te is könnyen elcsípheted. A Kanada Brit Columbia tartományához tartozó Vancouver-szigeten található az a bálnakutató állomás, ami az orkák és az oroszlánfókák paradicsoma.

 

 

Jegesmedvét a legtöbben legfeljebb az állatkertben látunk. A kanadai Manitoba tartomány északi részén, a Wapusk Nemzeti Parkban kihelyezett kamerák segítségével nem kell sokat várnod, hogy megpillantsd őket természetes környezetükben, nekünk még egy játékos összecsapást is sikerült elkapnunk. Az állatok ősszel éppen arra várnak, hogy a Hudson-öbölben kellőképp meghízzon a jég, és elkezdhessék a vadászatot.

 

 

Nem hagyhattuk ki mindenki kedvenceit, a pandákat sem. A kínai Wolong Nemzeti Park szívéből, a Gengda Wolong Panda Centerből több kamera közvetít élőképet a kissé lomha, de annál aranyosabb állatokról. Ide, ide, ide vagy ide kattintva biztosan látsz majd valami szívderítőt.

 


 

Kapcsolódó cikkünk:

Tollas valóságshow - Online fészkek

Cikkajánló