Egy tökéletes tavaszi túra - Gerecse 50

Akiket nem tántorított el a szeszélyes áprilisi időjárás, azok szombaton ismét egy remek hangulatú és kiválóan megszervezett Gerecse 50-et élhettek át. Az idén 38. alkalommal megrendezett eseményen ezúttal tényleg minden adott volt egy tökéletes túrához.

Szerző:
Lánczi Péter
Fotó:
Farkas Péter és Lánczi Péter
2019. április 29.

Akiket nem tántorított el a szeszélyes áprilisi időjárás, azok szombaton ismét egy remek hangulatú és kiválóan megszervezett Gerecse 50-et élhettek át. Az idén 38. alkalommal megrendezett eseményen ezúttal tényleg minden adott volt egy tökéletes túrához.

Indulás előtt sokan kételkedtek benne, de az idei Gerecse 50 kiváló túraidővel ajándékozta meg a résztvevőket. Igaz, ezen a borús szombaton alig-alig bújt elő a nap, a levegő is hűs volt, de egy igazi természetjáró ennél ideálisabb körülményt nem is remélhet volna egy teljesítménytúrán. Sajnos az időjárás-előrejelzés és az éjszakai esőzés több száz nevezőt visszatartott attól, hogy a kora reggeli órákban eljöjjön a Tatabányáról induló kihívásra, illetve tavaszi élménytúrára, de ennek ellenére a 6 órás rajtban már minden adott volt egy kifogástalan túranaphoz. Több távolmaradó a Gerecse 50 Facebook-oldalán csalódott kommentekkel reagált a rajtról és a túráról készült közvetítésekre, miután a jó hangulatú fotókon nyoma sem volt esőnek és sárnak, amit oly sokan prognosztizáltak. Tényleg sajnálhatják, akik végül nem jöttek el, mert szuper idő volt, az erdő pedig száraz és gyönyörű. 

 

Rajt előtti pillanatok


Ez alkalommal is az új helyszínnek számító, ám tavaly már jól bevált Szent Borbála tér, illetve az itt felállított hatalmas rendezvénysátrak szolgáltak otthonául hazánk egyik legnépszerűbb teljesítménytúrájának, ami a klasszikus 50-es távon túl már jó pár éve 30-as, 20-as és 10-es résztávokat is indít annak érdekében, hogy mindenki erejéhez és kedvéhez mérten vehessen részt Tatabánya turistamajálisának számító eseményén. Az idei újítások között a második leghosszabb táv módosítása is szerepelt: a nyomvonalat visszavezették a tatai kerékpárútról az erdőbe. A 30-as táv változása kapcsán rengeteg pozitív visszajelzést kaptak a szervezők, csak úgy, mint az új díjazásokkal kapcsolatban is. Idén ugyanis a rövidebb távok teljesítői - a korábbi műanyag helyett - fából készült kitűzőt kaptak, ami a turista-ereklyegyűjtők számára igazi kuriózumnak számított.

 

Lelkesedésből és jókedvből nem volt hiány


A Gerecse 50 népszerűségét jelzi, hogy már március végén, majdnem betelt a 8 ezer fős létszámlimit, amit pár éve a hatalmas tömeg miatt kellet bevezetni. Volt ugyanis, hogy több mint 10 ezren vágtak neki az erdőnek, ami már a környezetvédelmi szempontokon túl a túrázás kényelmét is veszélyeztette. Mint ahogyan arra már utaltunk, sokan a „fenyegető” időjárás miatt még az előre befizetett nevezésidíj ellenére is otthon maradtak, ezért idén a tavalyihoz képest valamivel kevesebben, 6485-en álltak rajthoz.

 

 

Farkaskutyatej-mezőkön átkelve


A korai órákban elsőként induló 50-es táv résztvevői 2432-en voltak, míg a 30-asok 1550-en, a valamivel később induló 20-as és 10-es távokon 1616-an, valamint 887-en vágtak neki a túrának. A legtöbb résztvevő sikeresen teljesítette a kihívást, de azok sem mentek haza üres kézzel, akik átlépték a szintidőt. Névre szóló oklevelet ugyanis mindenki kapott, aki célba ért. Sajnos idén is közel 300-an voltak azok, akik kisebb sérülés, húzódás és rándulás, vagy egy csúnyán kidörzsölődött vízhólyag miatt feladni kényszerültek a túrát, de szerencsére komolyabb baleset ez alkalommal sem történt.

 

Pihenő a Koldusszállásnál. Az 50-es táv résztvevői közül itt már többeknek nem volt őszinte a mosolya


Idén is öt olyan teljesítő is volt, akik az eddigi összes - mind a 38 - Gerecse 50-en részt vettek, és ezúttal is sikerrel teljesítették a leghosszabb távot. Elmondásuk szerint jövőre is itt lesznek, hogy folytassák a hagyományt, és ezzel együtt egy remek sorozatot. Természetesen most is sokan voltak, akik első alkalommal vágtak bele a Gerecsébe, illetve akik első teljesítménytúrájukon vettek részt. Számukra egyszerre jelentett nagy élményt a sikeres próbatétel, a közösségi élmény, valamint a rendezvény hangulata.

 


Bár a szombati túra során nem volt ragyogó kék ég és talán meleg sem, a kikelet színeiben ragyogó táj és a friss szellő hamisítatlan tavaszi túrával ajándékozta meg a természetjárókat. A terep tökéletesen járható volt, semmi sem akadályozta a résztvevőket a haladásban, a fizikai terheléshez pedig kiválóak voltak a körülmények. Mind ehhez zöldellő erdők, virágos mezők szolgáltattak pompás díszletet, melyben végtelennek tűnő karavánként vonultak a lelkes túrázók.

 

 

Pihenő a tardosi ellenőrzőpontnál

 

A klasszikus 50-es táv útvonala olyan látványos gerecsei helyszíneket érintett, mint a város határában fekvő János-forrás, az Öreg-Kovács és a Nagy-Gerecse oldala, a Király-kúti rét, a Halyagos-hegy meredek kaptatója, Pes-kő sziklái, vagy a Tatabánya fölé magasodó Turul-szobor, hogy csak párat említsünk a sok közül. Az utóbbi emblematikus helyet egyébként a rövidebb távok is kivétel nélkül érintették, hiszen innen kihagyhatatlan panoráma tárul elénk a városra és a környékre. Nem csoda hát, hogy a túrázók a legtöbb szelfit itt készítették a turulnál, ami nem csupán Tatabánya, de már kétségtelenül a Gerecse-teljesítménytúrák szimbólumává is vált.

 

A legtöbb túrafotó a város fölé magasodó emlékműnél készült

 

Panoráma a turulnál

 

A délután során folyamatosan érkeztek a célba a megfáradt túrázók. Voltak, akik csak az esti órában értek vissza, de szinte mindenki elégedetten vette át az oklevelet. Ez alkalommal is rendkívül népszerű emlékkészítő helynek bizonyult a dicsőségfal, ahol a büszke teljesítőket a rendezvény önkéntesei is segítették megörökíteni. Úgy fest 2019-ben sem volt hiábavaló a szervezők fáradságos munkája, hiszen rengeteg köszönő és dicsérő szót kaptak a helyszínen és az interneten egyaránt. Fontosak ezek a pozitív visszajelzések, mert azon túl, hogy elismerik a rendezők munkáját az 1982 óta folyamatosan megrendezett túra jó hírnevét is öregbítik.

 

A lelkes rendezői munka hálás közönségre talált


Több résztvevőt is megkérdeztünk milyennek látta az idei Gerecsét. A legtöbben a kiváló időjárást és a remek szervezést emelték ki, de olyanok is akadtak, akik annyira elfáradtak, hogy csak a pihenésre és a vízhólyagok leápolására tudtak gondolni. A Kecskédi Német Nemzetiségi Általános Iskola 8. osztályos diákcsoport tagjai például lelkesen mesélték, hogy számukra nem jelentet problémát a 20 km-es táv abszolválása, még annak ellenére sem, hogy többen közülük első alkalommal vettek részt teljesítménytúrán, illetve nem mindegyikük szokott kirándulni.

 

 A Kecskédi Német Nemzetiségi Általános Iskola 8. osztályos diákcsoportja és tanáruk


Betti másodjára, Viktor hatodik alkalommal, András pedig először teljesítette az 50-es távot. Triójuk 9 és fél óra alatt tette meg az utat, amely szintidővel elégedettek voltak. Elmondásuk szerint számukra a túra kevésbé szerethető része a Koldusszállás előtti pár kilométer volt, illetve a turultól levezető hosszú és fárasztó lépcsősor. A legnehezebb szakasznak - mint ahogyan a legtöbb túrázó - ők is az ominózus „bányahegy” kapaszkodós emelkedőjét nevezték meg. Arra a kérdésre, hogy jövőre is nekivágnak-e a túrának, határozott „persze” volt a válasz.

 

András, Betti és Viktor jövőre is részt vesznek a túrán


Frigyer Szilvia is első alkalommal vett részt a Gerecsén. Kollégáival a 20-as távon mentek végig, és szintidőn belül értek célba. Amellet, hogy nagyon élvezték a túrát, Szilvi is külön kitért a turultól levezető kényelmetlen lépcsősorra, ami igen fárasztóan hatott az utolsó kilométereikre, viszont ez az erőpróba sem vette el a kedvüket attól, hogy jövőre is eljöjjenek. Ezzel egyébként sokan voltak így, akik a fáradtság ellenére is vidáman és lelkesen beszéltek a nap eseményeiről és a jövőbeni tervekről. Csandesz Pál például saját elmondása szerint nem szokott túrázni, ismerősei invitálták a Gerecsére, ahol a 30-as táv megtétele után úgy érzi, jövőre az 50-es is simán menni fog. Reméljük, 2020-ban is ugyan ilyen kiváló hangulatú rendezvényben lesz részünk, amit hasonlóan gördülékenyen és szép időben fog megrendezni a Magyar Természetjáró Szövetség, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség és segítőik.

 

 

A Gerecse 50 útvonaláról és a teljesítménytúra többi résztávjáról a www.termeszetjaro.hu oldalon tudhatsz meg részleteket. Jövőre pedig a www.gerecse50.hu oldalon tudsz nevezni a túrára.

 

Kapcsolódó cikkek:

Így készülj a Gerecse 50-re



 

Cikkajánló