Egyre több a problémás vendég a szlovák hegyekben

A turistaházak személyzete és a hegyimentők is panaszkodnak az egyre több ittas és agresszív kirándulóra, akik az írott és íratlan szabályokat is semmibe veszik.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
magas-tatra.info
2022. augusztus 31.

A turistaházak személyzete és a hegyimentők is panaszkodnak az egyre több ittas és agresszív kirándulóra, akik az írott és íratlan szabályokat is semmibe veszik.

A Magas-Tátra vendéglátósainak bizonyára nincs ellenére, hogy az idei nyári szezonban rekordokat döntött a turisták száma, azonban a megnövekedett forgalomnak árnyoldala is van. Egyre több a felkészületlenül útnak induló, bajba került turista, ezzel együtt a halálos kimenetelű balesetek száma is megnőtt.

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) közlése szerint idén már 33 vesztették életüket Szlovákia magashegyeiben – olvasható a magas-tatra.info oldalán. A (HZS) munkatársai ugyanakkor arról is beszámolnak, hogy a mentések során egyre több ittas személlyel van dolguk, akik számos esetben agresszíven viselkednek.

Mindenkinek a segítségére sietünk, de való igaz, hogy az alkoholos befolyásoltság alatt álló személy sokszor agresszív, elutasítja a segítséget, és nehéz vele kommunikálni. Emiatt aztán akár egy banális eset is átfordulhat az érintettek életéért folytatott küzdelembe – mondta Igor Žiak, a HZS munkatársa.

Egyre több az atrocitás

A részeg, többnyire külföldi kirándulók nagy problémát jelentenek a menedékházak személyzetének és a vendégek számára is: agresszíven viselkednek, olykor dulakodásra is sor kerül. Augusztus 4-én például a Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese) személyzete és részeg lengyel turisták között alakult ki konfliktus, amit végül a helyszínre érkező rendőröknek kellett kezelniük.

A Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi) bérlője, Viktor Beránek is frusztrált a modortalan és agresszív turisták miatt. „Az úgynevezett városi kultúra ide is kezd tömegesen behatolni. Az emberek figyelmetlenek vagy agresszívek egymással szemben. Nem tartják tiszteletben az alapvető viselkedési szabályokat, egyre inkább eltűnik a tisztesség, az egymás iránt érzett tisztelet, az összetartás és a megfontoltság.”

A ház bérlője azt is elmesélte, hogy amikor három itass lengyel turista érkezett hozzájuk, az ellenségesen viselkedő „vendégekkel” sehogy sem sikerült szót érteni, végül kivezették őket a menedékházból, ahol részegen tántorogtak. Reggelre az egyikük elesett, nyílt lábszártörést szenvedett, és végül mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani.

Már olyan menedékház is van a Magas-Tátrában, ahol biztonsági szolgálatot alkalmaznak az elszaporodó incidensek miatt. Milan Štefánik a Poprádi-tó (Popradské pleso) melletti menedékház vezetője szükségesnek látta meglépni ezt az intézkedést, annak érdekében, hogy néhány egyén vagy csoport ne ronthassa el mások élményét.

Cikkajánló