Tragédiák árnyalják be a Magas-Tátra mindennapjait

Két halálos hegymászóbaleset is történt a napokban, ma egy több hetes holtestre bukkantak a Lengyel-Tátrában, valamint egy nő rosszul lett és kizuhant egy ülőszékes felvonóból.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
magas-tatra.info.hu
2022. július 19.

Két halálos hegymászóbaleset is történt a napokban, ma egy több hetes holtestre bukkantak a Lengyel-Tátrában, valamint egy nő rosszul lett és kizuhant egy ülőszékes felvonóból.

Javában benne vagyunk a tátrai turistaszezonban, és egyre több balesetről kapunk hírt. A közelmúltban mi is beszámoltunk arról az aggasztó statisztikáról, miszerint tavaly egész évben volt összesen annyi baleset, mint idén júliusig, ráadásul a hónap elejéig már 25-en vesztették életüket a hegyekben, ez a szám pedig sajnos az elmúlt napokban tovább nőtt.

Július 15-én, pénteken éjszaka egy férfit kerestek a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői a Lengyel-Tátrában, aki nem tért vissza a Barát (Mnich) sziklacsúcsára tervezett túrájáról – olvashatjuk a magatátra.info oldalán. A hegyimentők a helikopter fedélzetéről vették észre a Kurtyka-kuloár (Kuluar Kurtyki) torkolatánál lévő holttestet. A férfi halála nagy magasságból történő zuhanás során szerzett sérülések miatt következett be.

Egy nappal később (július 16, délután) a szlovák Hegyi Mentőszolgálathoz (HZS) érkezett be segélykérő hívás: egy szlovák férfi túratársa a Menguszfalvi-völgybe (Mengusovská dolina) történő ereszkedés során több mint 50 métert zuhant, majd mozdulatlanul feküdt. A helikopterrel helyszínre siető mentőorvos már nem tudott segíteni a végzetes sérüléseket szenvedett 56 éves hegymászón. Holttestét Ótátrafüredre szállították, ahol átadták az illetékes hatóság képviselőinek.

Július 19. sem telt eseménytelenül
A délelőtti órákban egy fiatal férfi holttestére bukkantak a Lengyel-Tátrában, a Giewont (Wielki Giewont) főcsúcsát) a Hosszú-Giewonttól (Długi Giewont) elválasztó jellegzetes nyereg, a Csorba (Szczerba) közelében. A hegyimentők elmondása szerint, a végzetes baleset hetekkel korábban történhetett, feltehetően nagy magasságból történő zuhanás okozta a férfi halálát. Az áldozatnál voltak iratok, a hatóságok egyelőre csak annyit közöltek, egy külföldi állampolgárról van szó.

Szintén a mai napon történt: egy nő kizuhant a Gąsienica-katlanban (Kocioł Gąsienicowa) közlekedő ülőszékes felvonóból. A sajnálatos esetet feltehetően egy epilepsziás roham idézte elő. A helyszínre mentőhelikopter érkezett, a súlyos állapotban lévő nőt a zakopanei kórházba szállították.

A balesetek többsége elkerülhető lenne, ha a minden turista betartaná a hegyi terepezésre érvényes írott és íratlan szabályokat. Érdemes megfogadni az alábbiakat, mert ezek a tanácsok akár életet is menthetnek!

  • Minden túrára megfelelően kell felkészülni.
  • Indulás előtt ellenőrizzük a területre vonatkozó időjárás-előrejelzést és figyelmeztetéseket!
  • Időjárásnak megfelelően kell felöltözni, a hegyekben szilárd lábbeli az ajánlott.
  • Csomagoljunk elég élelmiszert és folyadékot!
  • Legyen teljesen feltöltve a telefonunk, és töltsük le rá valamilyen segélyhívó alkalmazást (HZS alkalmazás)!
  • Induljunk időben a túrára!
  • Mérjük fel képességeinket, ne vállalkozzunk többre, mint amit elbírunk!
  • Legyen nálunk elsősegélycsomag!
  • Minden esetben tudassuk másokkal a túratervünket, hogy baj esetén tudják, hol keressenek minket!
Cikkajánló