A tátrai teherhordók munkája ma is nélkülözhetetlen

Aki túrázott már legalább egyszer a Magas-Tátrában, bizonyára összefutott az elképesztő terheket cipelő tátrai teherhordókkal. Gondoltátok volna, hogy köztük vannak nyugdíjaskorú serpák is, akik ma is rendszeresen visznek fel ellátmányt a menedékházaknak?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
magas-tatra.info
2021. december 10.

Aki túrázott már legalább egyszer a Magas-Tátrában, bizonyára összefutott az elképesztő terheket cipelő tátrai teherhordókkal. Gondoltátok volna, hogy köztük vannak nyugdíjaskorú serpák is, akik ma is rendszeresen visznek fel ellátmányt a menedékházaknak?

Szlovákiában a tátrai teherhordók munkájára ma is nagy szükség van, ugyanis számos magashegyi menedékház nem tudna létezni nélkülük. A tátrai serpák, a hátukon cipelt, fakeretre magasan felpakolt csomagokkal jellegzetes karakterei a hegységnek.

A teherhordók által szállított áru átlagos súlya 60-70 kg körül van.

A Tátra lengyel részén a menedékházak viszonylag alacsonyabb magasságban helyezkednek el, ezért ott nem dolgoznak hordárok. A menedékházak működéséhez szükséges eszközöket ott gépjárművekkel, quadokkal, vagy van, ahol drótköteles teherlifttel juttatják el a menedékházakhoz. A szlovák menedékházak viszont jóval magasabban állnak, így a házak működéséhez szükséges eszközöket csak gyalogosan tudják feljuttatni a menedékházakba.

A Magas-Tátra szlovák oldalán a Hunfalvy-völgyi menedékház (2250 m), a Téry menedékház (2015 m), a Hosszú-tavi menedékház (1960 m) és a Zamkovszky menedékház (1475 m) ellátását is teherhordók biztosítják – olvashatjuk a magas-tátra. info korábbi cikkében.

A tátrai teherhordók a 19. században kezdtek el dolgozni a hegyekben, amikor az első menedékházak épültek, de az első turisták is gyakran béreltek fel teherhordókat.

A tátrai teherhordók minden év októberében összemérik erejüket a Sherpa Rallye elnevezésű versenyen, amely idén már a 37. volt a sorban. A versenyzőknek Tarajkáról a Hosszú-tavi menedékházhoz kellett a súlyos csomagokat felcipelni. A versenyen 57 férfi és 16 nő indult, a férfiak 60 kg-os, a nők 20 kg-os csomagot szállítottak. „Ez egy átlagos túrázónak könnyű hátizsákkal kevesebb, mint három órát vesz igénybe. De mennyi ideig tartott az idei győztesnek? A 30 éves Braňo Karafa, a Téry menedékház teherhordója 60 kilogrammos teherrel az alig hihető 1 óra 31 perc alatt gyűrte le az utat” – számolt be róla a magas-tátra.info.

A mezőnyből ki kell emelni a Fogatlan kutyák és az Old Dogs csapatát, hisz a csapattagok mind nyugdíjasként űzik ezt a nem mindennapi tevékenységet, a mezőny legidősebb tagja 80 éves volt, és még ma is aktív teherhordó.

Hogy milyen rekordokat tartanak a tátrai serpák, és mit mondtak az idei verseny után, azt elolvashatjátok a magas-tátra. info cikkeiben, ide és ide kattintva.

Cikkajánló