Egyre több telelő ragadozó madár érkezik a Dél-Alföldre

Megjöttek a kékes rétihéják, gatyás ölyvek, kis sólymok. Az északi tájakról érkezett fajokkal a hideg hónapokban alaposan felduzzad majd az alföldi madárállomány.

Szerző:
kmnp.hu / TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. november 9.

Megjöttek a kékes rétihéják, gatyás ölyvek, kis sólymok. Az északi tájakról érkezett fajokkal a hideg hónapokban alaposan felduzzad majd az alföldi madárállomány.

A kékes rétihéják első példányai már szeptemberben felbukkantak, de nagyobb számban csak október közepén jelentek meg az alföldi tájakon. Számuk a novemberi hideg beálltával várhatóan tovább növekszik majd – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

A gatyás ölyvek szintén jellegzetes telelő madarak Magyarországon. A kékes rétihéjákhoz hasonlóan ők sem költenek nálunk, csak a hideg évszakban vendégeskednek itt. Első példányaik október közepén érkeztek meg. Jelenlétük nem annyira látványos, mint a kékes rétihéjáké, ugyanis jóval kevesebben vannak, és szétszórtan mozognak.

A kis sólymok első hírnökeit is megpillanthattuk már októberben. Ezek a kis testű, gerle méretű, a vércséknél is kisebb ragadozó madarak szintén nem költenek Magyarországon. Méretük miatt nehezebb őket felfedezni, de annyi bizonyos, hogy meglehetősen ritka telelő madárfaj, csupán 200-300 példány tölti hazánkban a hideg évszakot.

A kékes rétihéják és a gatyás ölyvek főleg kis rágcsálókkal táplálkoznak, ezért a sík terepeken, pusztákon vadásznak leggyakrabban. Kis sólymok bárhol, akár a lakott területeken is előfordulhatnak, kivéve az erdőket, mert ott nem tudnak nagy sebességgel vadászni.

Rendkívül éles a szemük, akár 4-500 méterről is felfedezik a pusztában mozgó kistestű madarakat, és szédületes sebességgel csapnak le rájuk.

A fenti három jellegzetes telelő ragadozó madárfaj mellett vannak olyan nálunk költő fajok is, melyeknek állománya telente jelentősen felduzzad, az északról érkező példányoknak köszönhetően. Ilyen a rétisas, a vándorsólyom és a vörös kánya. Rétisasból például Biharugra térségében csupán 3-4 pár költ, de télen több tucat fiatal, kóborló példány érkezik ide.

A fiatal vándorsólymok nemcsak észak-déli, hanem bármilyen irányba szívesen kóborolnak.

A hazai, néhány tucatnyi állomány telente akár 200-300 példányra is felduzzad.

A Körös–Maros Nemzeti Park különböző részterületein minden télen felbukkannak vándorsólymok. Olyan helyeket választanak, ahol nagy tömegben telelnek madarak, így van miből zsákmányolniuk. Időnként nagyobb városokban is megjelennek valamilyen magasabb épület tetején, templomtornyokon, víztornyokon. Vörös kányák kis számban költenek hazánkban (Baranya és Somogy megyében), de a Dél-Alföldön csak telente tűnik fel néhány kóborló egyed.

Forrás: kmnp.hu

Cikkajánló