Most először láttak szirtifecskét Magyarországon

Ráadásul egyből két példányt sikerült megfigyelni Szentendrénél október 26-án.

Szerző:
Birding Hungary Facebook
Wikipédia
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. október 27.

Ráadásul egyből két példányt sikerült megfigyelni Szentendrénél október 26-án.

A terület felett átrepülő madarakat Ilycsin László kapta lencsevégre, és a megfigyelést feltöltötte a birding.hu weboldalra. Állítólag már régóta számították rá, hogy a faj megjelenhet Magyarországon, mert nem messze a határtól vannak fészkelőhelyei. „Valószínűleg az elmúlt napok délies szelei eredményezték ezt a megfigyelést, bízunk benne, hogy hoz még több ritkaságot is ez a déli áramlás” – írták egy Facebook-posztban.

A fajnak ez az első megfigyelése Magyarországon. Egyébként Eurázsia déli, illetve Afrika északnyugati részén és a Közel-Keleten lehet vele találkozni, sziklás részeken, városokban, tengerpartokon. A szirtifecske testhossza 13-15 cm, a szárnyfesztávolsága 32-34 cm, és átlagosan 23 grammot nyom. A tollazata sötétebb a nálunk is honos partifecskéénél.

Idén nem győztünk hírt adni a hazánkban felbukkanó ritka madarakról. Nemrég feketeszárnyú székicsért láttak a kardoskúti Fehér-tónál, illetve erdei sármányt (ami ezelőtt mindössze egyetlen alkalommal került elő Magyarországon), de a lilebíbic se mindennapi vendég, a kőforgatóról és a fakó keselyűkről nem is beszélve. Ide kattintva megtalálod az összes madaras anyagunkat.

Cikkajánló