Egyre több vörös vércse költ az Alföldön

Jó hír, hogy ebben az évben a szokásosnál több vörös vércse fészkelt a Körös–Maros Nemzeti Park területén, pedig az aszály miatt nem mindig volt elegendő táplálék az élőhelyeken.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. augusztus 26.

Jó hír, hogy ebben az évben a szokásosnál több vörös vércse fészkelt a Körös–Maros Nemzeti Park területén, pedig az aszály miatt nem mindig volt elegendő táplálék az élőhelyeken.

Örvendetes, hogy a tavalyihoz képest idén nőtt a vörös vércsék száma – írta a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán.

Az egyes tájegységeken külön-külön is jól alakult a költő madarak állománya. A Cserebökényi-pusztákon a tavalyi visszaesés után, amikor csak 40 pár költött a területen, 2022-ben már csaknem 150 pár költését regisztrálták a szakemberek. A párok 4-6 fiókát neveltek fel, dacára annak, hogy kevés volt a táplálékul szolgáló mezei pocok. A fiókák többsége július elejéig kirepült.

A Makói Tájegységében szintén jó évük volt a vörös vércséknek. Az átlagos fiókaszám itt négy körül alakult. Mesterséges költőládákban, szarka- és varjúfészkekben, sőt még parlagi sasok fészkében is nevelkedtek vércsefiókák. Még egy letört kőrisfa megmaradt törzscsonkjában is kikelt négy fióka.

A Kis-Sárréten összesen 89 pár költését regisztráltuk. Ebből 54 pár költött mesterséges ládákban, 35 pár pedig természetes fészekben (szarka, dolmányos varjú). A Kígyósi-puszta védett területén a korábbi évekhez hasonlóan idén is mintegy 55-60 pár vörös vércse rakott fészket. A Dévaványai-síkon a korábban kihelyezett közel 100 költőládának köszönhetően idén legalább 130 költőpárt regisztráltak. A fiókaszámok kicsit alacsonyabbak voltak a szokásosnál, a párok 2-3 fiókát neveltek fel – áll a közleményben.

Érdekesség, hogy a Kelemen-zugban idén vörös vércsék foglaltak el egy kerecsenládát is, melyben már évek óta sikeresen költött egy kerecsensólyom-pár. Nekik idén új otthon után kellett nézniük.

Jó tudni

A vörös vércse (Falco tinnunculus) közepes termetű sólyomféle, az egyik legismertebb ragadozó madarunk. Nem épít fészket, költését mesterséges fészekalapokkal, illetve speciális költőládákkal segítik. Fészekalja 3–8 tojásból áll. A fiókák 28–30 nap alatt kelnek ki, és még egyszer ennyi időt a fészekben töltenek. Főleg rágcsálókat, elsősorban mezei pockot, de nyáron sáskát, szöcskét és más rovart is fogyaszt, időnként gyíkokat és madarakat is fog. Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft egyedenként.

Cikkajánló