Keresés eredménye

Egerészölyv – az ingyenes rágcsálóirtó

Az egerészölyvet gyakran látni az útszéli fákon üldögélni, ahogy türelmesen várja, hátha terem valami potyatáplálék a közelben. Sokan sasnak nézik, annak ellenére, hogy jóval kisebb, mint nagy termetű ragadozó társai.

2020.04.07.

A Föld leggyorsabb madara – a vándorsólyom

Mekkora sebességgel tud repülni? Mi miatt tűnt el hazánkból hosszú évtizedekre? Cikkünkben ezekre a kérdésekre is választ adunk, és az is kiderül, milyen meglepő helyeken is előfordulhat ez a szédítő sebességű madár. Ráadásként a cikk végén még egy színezőt is találhatsz.

2020.03.30.

Mágor-pusztán télen sem áll meg az élet

A Kis-Sárrét északnyugati határán fekvő területen ilyenkor is pezseg az élet, főleg a madárvilág gazdag: vörös vércsék, egerészölyvek, kékes rétihéják lesnek zsákmányra a levegőből.

2019.12.14.

Erdei fülesbagoly - A városbarát huhogó

Magyarország leggyakoribb, általánosan elterjedt bagolyfajának képviselőit - gyakorta látható, hosszú tollfülükről - igen könnyű felismerni, a téli hónapokban pedig még arra is van esélyünk, hogy lakott területen pillantsuk meg őket, ahol olykor nagyobb csapatokba verődve várják az éj leszálltát, hogy vadászni induljanak. 

2018.12.16.

A kerecsensólymok a zsákmányrablás nagymesterei

A kopár, őszi tájban a könnyen elérhető rágcsálók szinte mágnesként vonzzák a ragadozó madarakat a Dévaványa-Ecsegi-pusztákon. Így itt jól megfigyelhetjük a kerecsensólyom különleges táplálékszerzési technikáját. 

2018.11.05.

Megérkeztek a téli „vendégmadarak”

Október eleje óta folyamatosan érkeznek az északi országokból a Körös-Maros Nemzeti Park területére azok a ragadozó madarak, amelyek itt töltik a telet. Most érdemes „megsasolni” őket. 

2016.11.18.

Az égi üldözések nagymesterei

Idén a szokásosnál is kevesebb kis sólyom telel a Körös-Maros Nemzeti Park területein. Ez a kis termetű, ragadozó madár az égi üldözések nagymestere.

2016.02.15.

Bagolyinvázió Szolnok belvárosában

A hideg elől több száz bagoly költözött be Szolnok centrumába. Köszönik, jól vannak, és a szolnokiak is örülnek a füles jószágok megérkezésének. Erről egy kedves videót is megosztottak.

2016.01.07.