Lesz idén bébibumm a kerecsensólymoknál?

A magyar hitvilágban is kiemelt helyet elfoglaló turul, azaz a kerecsensólyom természetvédelmi értéke hazánkban 1 millió forint.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2022. április 12.

A magyar hitvilágban is kiemelt helyet elfoglaló turul, azaz a kerecsensólyom természetvédelmi értéke hazánkban 1 millió forint.

A kerecsensólyom fokozottan védett madár, ezért a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálatai kiemelt figyelemben részesítik. Így van ez a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságnál is, ahol április 5-én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve bejárták a Dévaványai-síkot, hogy felmérjék a ragadozó madarak fészkelésének helyzetét.

Hat kerecsenrevírt ismertek az elmúlt évekből, ebből háromban már megkezdődött a költés. Egy fészeknél ezúttal egyáltalán nem láttak költőpárt, holott március közepén már megfigyelték őket, így valószínűsíthető, hogy valamilyen okból kifolyólag meghiúsult a költésük.

A maradék két fészekben sem találtak költésre utaló jelet. Lehet, hogy a kedvezőtlen időjárás okozott gondot, de az is előfordulhat, hogy a kerecsenpárok vonzóbb helyet kerestek a családalapításra, ami egyébként jellemző a fajra. Tavaly hat pár költött a Dévaványai-síkon, és ezek közül csak egy fészkelt mesterséges költőládában, a többi elhagyott réti- vagy parlagisas-fészket foglalt el. Szerencsére ez utóbbi faj imád új fészket építeni, ezért gyakran költözik és hagyja üresen előző otthonát.

Európában és Ázsiában is találkozhatunk vele, az Európai Unión belül nálunk él a legnagyobb példányszámban, állománya 164-182 párra tehető, és kis mértékben csökken.

Magyarországon a nyílt agrárterületeket kedveli legjobban. 2-5 tojást rak, amelyekből 32-33 nap alatt kelnek ki a fiókák. A kicsikre eleinte a tojó vigyáz, miközben a hím élelmet keres. A kis kerecsensólymok még 42-45 napot töltenek a fészekben.

Cikkajánló