Egyre többen szenvednek balesetet a Tátrában

Tavaly egész évben volt annyi baleset, mint idén eddig, ráadásul már 25-en életüket vesztették.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
magas-tatra.info
2022. július 4.

Tavaly egész évben volt annyi baleset, mint idén eddig, ráadásul már 25-en életüket vesztették.

A szlovák hegyekben, és főként a Magas-Tátrában évről évre emelkedik a turisták száma, ezzel együtt pedig a baleseteké is. A tavalyi év ezen időszakában 11-en, egész éven pedig 31-en szenvedtek halálos kimenetelű balesetet, idén viszont már 25 haláleset történt – olvashatjuk a magastatra.info oldalán a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) közleményét. A növekvő számok hátterében nem egyszerűen az erősödő turistaforgalom áll, egyre több esetben játszik szerepet a felkészületlenség, a rossz helyzetmegítélés és az időjárás figyelmen kívül hagyása.

2022 első felében mintegy 1700 balesetet regisztráltak, a tavalyi évben összesen volt ennyi!

A turisták legkedveltebb célpontja a Magas-Tátra, ahol a téli zárlat után – június közepétől – ugrásszerűen megnövekszik a forgalom, és ezzel együtt a Hegyi Mentőszolgálathoz (HZS) beérkező segélykérő hívások is. 2021-ben itt jegyezték fel a legtöbb beavatkozást, ezért a szolgálat igazgatója, Marek Biskupič mindenkit óvatosságra int. „Javasoljuk, hogy minden túrára megfelelően készüljenek fel. Indulás előtt ellenőrizzék a területre vonatkozó időjárás-előrejelzéseket és figyelmeztetéseket. Öltözzenek az időjárásnak megfelelően, és viseljenek szilárd lábbelit. Csomagoljanak sok élelmiszert és folyadékot, legyen teljesen feltöltött a telefonjuk, és töltsék le rá a HZS alkalmazást. A túrára időben kell elindulni, és főleg nem szabad túlbecsülni képességeinket” – tanácsolta Biskupič.

Töltsük le az alkalmazást!
Mielőtt a hegyekbe indulnánk, töltsük le a HZS alkalmazást a telefonunkra. (Az alkalmazás szlovák, angol és német nyelven is elérhető.) Baj esetén igen nagy hasznunkra lehet. „A HZS összes hívásának csaknem egynegyedére azért van szükség, mert az emberek eltévednek vagy elakadnak a hegyvidéki terepen, ami riasztó helyzet. Az olyan modern eszközök nélkül, mint a HZS alkalmazása, a segítségnyújtás nagyon nehéz és különösen időigényes lenne. Az alkalmazásnak köszönhetően pontosan tudjuk a hívó földrajzi helyzetét, akit vagy visszairányítunk a túraútvonalra, vagy gyorsan a segítségére sietünk anélkül, hogy nagyobb területet kellene átkutatnunk” – mutatott rá Biskupič az alkalmazás hasznosságára.

Lehetünk bármennyire elővigyázatosak, betarthatjuk az írt és íratlan szabályokat, mégis megeshet, hogy balesetet szenvedünk. Érdemes ezért indulás előtt balesetbiztosítást kötni, mert egy esetleges mentés ára igen borsos lehet, és ezt – a közhiedelemmel ellentétben – nem fedezi az Európai Unió egységes egészségbiztosítási rendszere. Utóbbi, külföldön csupán bizonyos alapellátásokat biztosít számunkra.

Cikkajánló