Hírek

Egzotikus lúdfaj bukkant fel a Hortobágyon

Lezajlott az országos vadlúdszinkron. A nagy számban megjelenő vörösnyakú ludak és kis lilikek mellett különlegességeket is megfigyeltek.

Szerző:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook
MME
Fotó:
123rf.hu
Tar János
2018. december 6.

Lezajlott az országos vadlúdszinkron. A nagy számban megjelenő vörösnyakú ludak és kis lilikek mellett különlegességeket is megfigyeltek.

Az egyik ilyen a nílusi lúd (Alopochen aegyptiaca), amelyből néhány példányt a Balmazújváros melletti Nagy-szíken láttak. A madár nagyon érdekes küllemű, de a megjelenése alapvetően nem kifejezetten jó hír. Ahogy a Magyar Madártani Egyesület oldalán olvasható, „agresszív természete miatt negatívan hathat a többi vízimadár állományára, nem kívánatos faj a hazai faunában. A jövőben várhatóan a vadászható fajok közé kerül, de ritkaságából kifolyólag vadászati jelentősége nem lesz.”

 

Fotó: 123rf.hu
Fotó: 123rf.hu

Nílusi lúd (illusztráció)


Azt is írják, egyre gyakrabban láthatjuk Magyarországon, de nem valószínű, hogy ezek természetes állományból származó egyedek lennének: sok helyen tartják díszmadárként. Egyébként eredetileg Afrikában elterjedt, ahol szinte minden vizes élőhelyen előfordul.


A lúdszinkront november 12-én tartották. A legtöbb vörösnyakú lúd, azaz 1008 példány, illetve kis lilikből 104 a Hortobágyon került szem elé. Az ország többi nagyobb vadlúd-gyülekezőhelyén előbbiből további 213, utóbbiból 11 egyedet regisztráltak - írja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán

 

Fotó: Tar János
Fotó: Tar János

Kis lilik


A nílusi lúd mellett a másik érdekesség a Kis-Balatonon észlelt rövidcsőrű lúd (Anser brachyrhynchus) volt. Összesen 475 916 vadludat figyeltek meg aznap az ország különböző részein, ennek majdnem a fele a Hortobágyi Nemzeti Parkból került elő.

 

Fotó: 123rf.hu
Fotó: 123rf.hu

Rövidcsőrű lúd (illusztráció)

 

Kapcsolódó cikkeink:

Már örvös lúddal is találkozhatsz Tatán

Új rekordot döntöttek a tatai vadludak

Hamarosan webkamerán nézheted a gyülekező vadludakat

Cikkajánló