Egzotikus lúdfaj bukkant fel a Hortobágyon

Lezajlott az országos vadlúdszinkron. A nagy számban megjelenő vörösnyakú ludak és kis lilikek mellett különlegességeket is megfigyeltek.

Szerző:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook
MME
Fotó:
123rf.hu
Tar János
2018. december 6.

Lezajlott az országos vadlúdszinkron. A nagy számban megjelenő vörösnyakú ludak és kis lilikek mellett különlegességeket is megfigyeltek.

Az egyik ilyen a nílusi lúd (Alopochen aegyptiaca), amelyből néhány példányt a Balmazújváros melletti Nagy-szíken láttak. A madár nagyon érdekes küllemű, de a megjelenése alapvetően nem kifejezetten jó hír. Ahogy a Magyar Madártani Egyesület oldalán olvasható, „agresszív természete miatt negatívan hathat a többi vízimadár állományára, nem kívánatos faj a hazai faunában. A jövőben várhatóan a vadászható fajok közé kerül, de ritkaságából kifolyólag vadászati jelentősége nem lesz.”

 

Nílusi lúd (illusztráció)


Azt is írják, egyre gyakrabban láthatjuk Magyarországon, de nem valószínű, hogy ezek természetes állományból származó egyedek lennének: sok helyen tartják díszmadárként. Egyébként eredetileg Afrikában elterjedt, ahol szinte minden vizes élőhelyen előfordul.


A lúdszinkront november 12-én tartották. A legtöbb vörösnyakú lúd, azaz 1008 példány, illetve kis lilikből 104 a Hortobágyon került szem elé. Az ország többi nagyobb vadlúd-gyülekezőhelyén előbbiből további 213, utóbbiból 11 egyedet regisztráltak - írja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán

 

Kis lilik


A nílusi lúd mellett a másik érdekesség a Kis-Balatonon észlelt rövidcsőrű lúd (Anser brachyrhynchus) volt. Összesen 475 916 vadludat figyeltek meg aznap az ország különböző részein, ennek majdnem a fele a Hortobágyi Nemzeti Parkból került elő.

 

Rövidcsőrű lúd (illusztráció)

 

Kapcsolódó cikkeink:

Már örvös lúddal is találkozhatsz Tatán

Új rekordot döntöttek a tatai vadludak

Hamarosan webkamerán nézheted a gyülekező vadludakat

Cikkajánló