Életveszélyes az Óra-torony, most próbálják megmenteni

Az Oszoly-csúcs jelképének számító Óra-torony nevű szikla már tavaly veszélyessé vált. Csak azonnali, szakszerű beavatkozással lehetne segíteni rajta, de az nem olcsó.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tiboldi András / Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség
Forrás:
Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség
Pilisi Parkerdő Zrt.
2021. április 14.

Az Oszoly-csúcs jelképének számító Óra-torony nevű szikla már tavaly veszélyessé vált. Csak azonnali, szakszerű beavatkozással lehetne segíteni rajta, de az nem olcsó.

A Csobánka mellett található, a hegymászók között népszerű mészkőtornyon friss törések, leválások és elmozdulások keletkeztek múlt évben. A problémára a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSZ) hívta fel a figyelmet. 2020 második felében lezajlottak a bányamérnöki-, statikai- és természetvédelmi vizsgálatok, és a szakemberek egybehangzó véleménye szerint a három fő részből álló képződményt csak azonnali, szakszerű beavatkozással lehet megmenteni – olvasható a szervezet weboldalán.

A vizsgálat után életveszélyessé nyilvánították és lezárták a területet, majd elkezdtek egyeztetni a megoldási lehetőségekről. 2021 januárjában sürgősségi stabilizálást hajtottak végre, amikor ipari alpinisták speciális kötőanyaggal töltötték fel a rést a szikla talapzata körül, és nagy teherbírású hevederekkel rögzítették a tömböt a stabilan álló toronytesthez. Ezzel megakadályozták a nedvesség beszivárgását és a fokozott fagyeróziót, de ez csak ideiglenes megoldás. „A vasalatokkal megerősített beton-terméskő alépítményhez és az acél kőzethorgonyok elhelyezéséhez jelentős mennyiségű anyagot és eszközt kell a helyszínre juttatni” – írja az MHSSZ. Mindez 2 800 000 Ft-ba kerülne, ezért a szövetség gyűjtést szervez az Óra-torony megmentésére.

Cikkajánló