„Élj úgy, hogy holnap is élhess” - A Kontyvirág Erdei Iskola

Udvarán rovarhotel és sünvár, környezetében tanösvények és természeti értékek sokasága, közelében kalandpark és várdomb - mi az? A Kontyvirág Erdei Iskola, amely Lakitelek határában várja a természetkedvelő gyerekeket.

Szerző:
Hidvégi Brigi (kontyvirag.hu)
Fotó:
Kontyvirág Erdei Iskola
2014. november 22.

Udvarán rovarhotel és sünvár, környezetében tanösvények és természeti értékek sokasága, közelében kalandpark és várdomb - mi az? A Kontyvirág Erdei Iskola, amely Lakitelek határában várja a természetkedvelő gyerekeket.

Természetes és mesterséges holtágak, ártéri erdők, hullámtéri kaszálók alkotják azt a kivételes élőhelyet, amelyet a Kontyvirág Erdei Iskola látogatói megismerhetnek és kedvükre bejárhatnak ott tartózkodásuk során. Láthatnak lebegő fehér tündérrózsát, pipiskedő békaliliomot és persze erdő mélyén rejtőzködő kontyvirágot. Megfigyelhetik a nyüzsgő madárvilágot és történelmi helyszíneken lépdelhetnek. Bejárhatják a három tanösvényt újabb és újabb csodákat felfedezve.


A minősített erdei iskola a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében áll, és Kecskeméttől 36 km-re, Lakitelek határában található. A tanterv megvalósításához szakembergárda áll rendelkezésre, de az iskolák saját programmal és oktatókkal is jelentkezhetnek. Nyáron természetismereti táborokat szintén tartanak a helyszínen, de az épület 44 főig osztálykirándulások, konferenciák, továbbképzések és különböző összejövetelek megtartásához is ideális.

 

 

Ismerkedés a vízjárással


Az épület udvarán szívesen látják a környék állatait: kialakítottak hüllőnapozót, békatelelőhelyet, „rovarhotelt”, sünvárat, denevértornyot és madárodút. A füves területeken a gyerekek játszhatnak, sportolhatnak, az öreg fák alatt megpihenhetnek, a kemence és a tűzrakó hely jókedvű sütögetésre nyújt lehetőséget.


A közeli tanösvényeken a természetjárók megismerkedhetnek többek között az Alpári-rét madárvilágával, a földvár bronzkori lakóinak életével, a vízi és vízparti élőhelyekkel és a népi építészettel. A széles programkínálat a kézműves foglalkozásoktól kezdve a Tisza bemutatásán keresztül az égbolt titkainak megfigyeléséig számos meglepetést tartogat. Az erdei iskola ajánl kimondottan téli elfoglaltságot is: megtanulható a madáretetés, az állatok nyomainak vizsgálata, illetve ott van még az az izgalmasnak ígérkező, „Egyedül a téli erdőben” fantázianevet viselő kirándulás is, amely során 5-6 fős csapatok rátermettségét teszik próbára például tűzgyújtás és erdei hajlék építése terén.

 

 

 Kézműves foglalkozások: vesszőfonás, agyagozás, nemezelés, gyékénymunka, csuhézás


A Kontyvirág Erdei Iskola mottója szerint: „Élj úgy, hogy holnap is élhess”. Az intézmény rendkívül fontosnak tartja a fenntartható fejlődést, és igyekszik ezt a szemléletmódot a gyerekekbe is átplántálni. Ennek érdekében játékos feladatokat eszeltek ki, ilyen például a csoportfelosztás: van vízkommandó, amely azért felel, hogy a többiek ne pocsékolják a vizet, az életvédők az állatok, növények épségére vigyáznak, a hulladékfigyelők pedig a „szeméttermelés” csökkentésére ösztönzik a többieket. Az igazán elszánt csapatok már előre is készülhetnek: ha chips és cukros üdítők helyett egészséges nassolnivalókat visznek, és a tábor egész ideje alatt nem fogyasztanak egészségtelen rágcsálnivalókat, illetve minél kevesebb csomagolást halmoznak fel, végül erdei biciklitúrán vehetnek részt.

 

Bővebb információt az erdei iskola honlapján találsz.

 

 

 Az iskola vendégei három közeli tanösvényt járhatnak be

 

Mi vár rád az erdei iskolában?
- Tanösvények, vizek, erdő, rét élővilágának megismerése, skanzen, bemutatóhelyek, templomdomb, földvár, planetárium
- Kemence, tűzrakó hely
- 44 fő befogadására alkalmas épület
 
 

 

Ezekbe kóstolhatsz bele...
- Íjászat, lovas kocsizás, lovaglás, túra
- Éjszakai égbolt megfigyelése
- Szerepjáték
- Kézműves foglalkozások: vesszőfonás, agyagozás, nemezelés, gyékénymunka, csuhézás
 

 

Elérhetőség:


Cím: Kontyvirág Erdei Iskola,
Lakitelek-Tőserdő, Szikra 65/a
Levelezési cím: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
6000 Kecskemét, Liszt F. u. 19.
telefon: Bártol Réka +36-30-475-9655
e-mail: info@kontyvirag.hu
 

 

 

 

Cikkajánló