Eljött a tavaszi madárodú-tisztítás ideje

Akinek van a kertjében fészekrakásra szolgáló odú, biztosan tudja, hogy azt érdemes télen is odakint hagyni, a fészekrakás ideje előtt viszont nem árt ellenőrizni, milyen állapotban vészelte át a hideg időszakot. Íme, mi mindenre kell figyelni a rendbehozatalnál.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Orbán Zoltán/MME
John Potter
2016. február 27.

Akinek van a kertjében fészekrakásra szolgáló odú, biztosan tudja, hogy azt érdemes télen is odakint hagyni, a fészekrakás ideje előtt viszont nem árt ellenőrizni, milyen állapotban vészelte át a hideg időszakot. Íme, mi mindenre kell figyelni a rendbehozatalnál.

A madárodúkat azért tanácsos télre is a szabadban hagyni, mert így biztonságos éjszakázóhelyül szolgálhatnak a cinegéknek, a verebeknek és más apró madaraknak - írja az oldalán a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, és egyben néhány hasznos tanáccsal is szolgál a tavaszi tisztítással, kihelyezéssel kapcsolatban.


Az odúkat először is le kell szerelni és alaposan megvizsgálni. Szedd ki belőle a régi fészekanyagot, és gondoskodj róla, hogy az esetlegesen beköltözött tetvek elpusztuljanak - ehhez madárboltban vagy állatorvosi rendelőben szerezheted be a megfelelő szert. Nézd meg azt is, nem lazult-e ki az odú alja, szükséges-e a szegek megerősítése.

 

  

Az évről évre felfrissített fészekanyagot meghálálják a fészek lakói


A kitisztogatott és rendbe hozott odút olyan helyre tedd vissza, ahol a macskák, a nyestek és más ragadozók nem tudnak hozzáférni. Jó megoldás például, ha egy S kampó segítségével valamelyik fa oldalágára függeszted, vagy felmászásgátló lemezt, esetleg lemetszett rózsaágakat helyezel a fa törzse köré.
Az odú mérete természetesen attól függ, milyen madárnak szánod: a kék cinegéknek, széncinegéknek és a verebeknek kisebb, a seregélyeknek pedig már méretesebb kell. A védett mezei és házi verebek is meghálálják, ha odút kapnak: nagyon sok rovart elpusztítanak a ház körül. Ügyelj arra, hogy az odú nyílása déli, délkeleti tájolású legyen, mert így kisebb az esély arra, hogy az eső beleesik.


Az erdei fülesbaglyok szívesen költenek a városokban, falvakban, így számukra is kihelyezhetsz egy-egy odút. Ebbe azonban fészekanyagot is tegyél (az apróbb madaraknak szánt lakokba nem kell), mivel az erdei fülesbagoly nem épít saját fészket, más madarakét foglalja el, vagy a kihelyezett odúkba, költőládákba rakja a tojásait. Fészekanyagként faforgácsot, száraz avart, esetleg gyeptéglát használhatsz. Az erdei fülesbaglyok számára készített odúkat célszerű a fatörzsekhez rögzíteni.


Ha kedvet kaptál a madárodú-készítéshez, az MME oldalán megtalálod, mire van szükség.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megjelentek a tavasz hírnökei

Az égi üldözések nagymesterei

Több száz bíbic időzik a pusztákon

Cikkajánló