Eljött az ősz, bevörösödtek a sziklák

Kedvenc panorámafotósunk újabb érdekes helyszínt szállított házhoz a foteltúrázóknak, ezúttal hazánk jelenlegi legmélyebb állóvizére csapott le.

Szerző:
Veress Sándor
TM
Fotó:
Veress Sándor
2016. október 1.

Kedvenc panorámafotósunk újabb érdekes helyszínt szállított házhoz a foteltúrázóknak, ezúttal hazánk jelenlegi legmélyebb állóvizére csapott le.

Rudabánya és Felsőtelekes között, az egykori külszíni vasércbánya utolsó munkahelyén található bányatóhoz magánút vezet, a bejáratánál behajtani tilos tábla található, de a kiegészítő tábla szerint turisztikai céllal használható. Legegyszerűbben azonban a lenti képre kattintva tarthatsz élethű terepszemlét, mielőtt személyesen is felkeresnéd a kizárólag esővízből táplálkozó tavat.

 

 Kattints a képre, hogy a helyszínre teleportálj!

 

Aki nem bírta megvárni a google street view-t
Bár a Google utcabejárós szolgáltatásával a Mont Blanc-tól a Machu Picchuig több érdekes, városon kívüli helyszínt is felkereshetünk virtuálisan, és a netes fotómegosztók is rengeteg helyszínről szolgálnak szemléltető képekkel, Veress Sándor gömbpanorámái egyedülálló lehetőséget adnak több magyarországi helyszín megtekintésére. A 20-30 fényképből összeálló, körülbelül 55 megapixeles felbontású képeknek köszönhetően úgy tudunk körülnézni, mintha magunk is ott lennénk: körbefordulhatunk, megközelíthetünk egyes részleteket, a talajra és az égre is szegezhetjük tekintetünket (ez utóbbi külön igényesség, nem minden fotós oldja meg). A panorámák elkészítéséhez használt felszerelés 6 kg többletsúlyt jelent a túrázások során, amivel akár többször is nekivág ugyanannak az útnak, ha a kiszemelt helyre érve már nem találja alkalmasnak az időjárási viszonyokat a jó minőségű felvételhez. A terepen 20-30 percet igényel a művelet, majd 1,5-2 órás számítógépes utómunkával éri el végső formáját a "digitális kilátó". Mindezt saját bevallása szerint hobbiként teszi, hogy segítsen a természetjáróknak úti célt választani, illetve érdekes látnivalókra hívja fel a figyelmet.
 

 

 

 Itt találod a rudabányai bányatavat:

 

Cikkajánló