Elkészült az első igazi portré a börzsönyi farkasról

Ezúttal nem kameracsapdás felvételt készítettek róla; fényképezőgéppel örökítette meg a Börzsöny Alapítvány egyik tagja. Egy szarvastetem is előkerült a közelből.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. szeptember 9.

Ezúttal nem kameracsapdás felvételt készítettek róla; fényképezőgéppel örökítette meg a Börzsöny Alapítvány egyik tagja. Egy szarvastetem is előkerült a közelből.

Legutóbb februárban adtunk hírt a börzsönyi farkasról, akkor kameracsapdás felvétel készült róla. Abban a hónapban Bedő Péter nagyragadozó-kutató, a Börzsöny Alapítvány önkéntese két alkalommal is észlelte feltehetőleg ugyanazt az állatot, és a friss hóban a lábnyomát is megtalálta.

Most Demjén Tamás fotós találkozott vele, így készült el az újabb kép. A Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalukon azt írják, a mintázata alapján nagy valószínűséggel ugyanarról az állatról van szó.


Előző nap a kép készítésének helyétől egy kilométerre a helyi vadőr egy frissen megölt szarvasborjút is felfedezett. Az egyik fognyomból DNS-mintát vettek, ami már a laboratóriumban van, és jó eséllyel ki fog belőle derülni, hogy milyen ragadozófaj terítette le az állatot. A tetem egyébként lényegében érintetlen maradt, valami/valaki miatt a feltételezhetően a farkas nem tudott sokat enni belőle – fűzi hozzá Bedő Péter.

Mit tegyél, ha farkassal találkozol?

A szakemberek szerint nagyon kicsi az esély, hogy találkozunk farkassal, de ha mégis, itt van néhány tanács, mit kellene tennünk.

  • Ne kezdjünk el szaladni, illetve soha ne vegyük üldözőbe.
  • Ha kényelmetlenül érezzük magunkat, az állatot szemmel tartva, hátrálva távozzunk.
  • Rákiabálással, tapsolással elriaszthatjuk a farkast.
  • Ne etessük az állatot.
  • Ne vegyük el tőle a zsákmányát, és ne is próbáljuk elzavarni onnan.
  • Ha kutyával kirándulunk, azt SOHA ne engedjük szabadon, kizárólag pórázon vezessük.
  • Ha esetleg egy barlangban bukkanunk a farkas búvó- vagy szaporodóhelyére, gyorsan távozzunk.

Még mindig sok tévhit él az emberekben a farkasokkal és a ragadozókkal kapcsolatban, ezeknek jártunk utána a Semmi okunk félni farkastól című cikkünkben.

Forrás: Börzsönyi Természetvédők Facebook

Cikkajánló