Farkast kapott le a kameracsapda a Börzsönyben

Ismét sikerült lefotózni, hogy farkas jár a Magas-Börzsönyben. A vadkamerás felvétel mellett friss lábnyomok is jelzik a nagyragadozó jelenlétét.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. március 3.

Ismét sikerült lefotózni, hogy farkas jár a Magas-Börzsönyben. A vadkamerás felvétel mellett friss lábnyomok is jelzik a nagyragadozó jelenlétét.

A Börzsöny Alapítvány önkéntese, Bedő Péter nagyragadozó-kutató februárban két alkalommal is észlelte feltehetőleg ugyanazt az állatot a felszerelt kameracsapdák segítségével. A hónap végén pedig a frissen leesett hóban a farkas lábnyomát is sikerült megtalálni – olvasható a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

A hazai erdőkben – így a Börzsöny hegységben is – az elmúlt években drasztikusan megnőtt a vadállomány, sok az elhullott, vagy a vadászok által megsebzett nagyvad. Ez bőséges táplálékot jelent a megjelenő farkasnak, amelynek így esze ágában sincs a háziállatokra támadni. A ragadozók a gyenge, beteg egyedek gyérítésével hozzájárulnak a vadpopulációk egészségének megőrzéséhez, a természetes élőhelyek állapotának, az erdők megújuló képességének javításához.

A szürke farkas (Canis lupus) hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egyedenként 250 000 Ft, és fontos szerepet játszik a vadállomány természetes, évezredek során kialakult szabályozásában.

A vadon élő farkas nagyon óvatos állat, és kerüli az embert, emiatt aztán kicsi a valószínűsége, hogy a turistautakon járva találkozunk vele. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor nem kell félni attól, hogy megtámadja az embert, ugyanis a farkas nem tekint zsákmánynak bennünket. Számunkra a farkasnál jóval nagyobb veszélyt jelenthet egy malacait védő vaddisznókoca, vagy egy kóbor kutyákból álló falka – írja a dunaipoly.hu.

A szakemberek szerint nagyon kicsi az esély, hogy találkozunk farkassal, de ha mégis, itt van néhány tanács, mit kellene tennünk.

- Ne kezdjünk el szaladni, illetve soha ne vegyük üldözőbe.

- Ha kényelmetlenül érezzük magunkat, az állatot szemmel tartva, hátrálva távozzunk.

- Rákiabálással, tapsolással elriaszthatjuk a farkast.

- Ne etessük az állatot.

- Ne vegyük el tőle a zsákmányát, és ne is próbáljuk elzavarni onnan.

- Ha kutyával kirándulunk, azt SOHA ne engedjük szabadon, kizárólag pórázon vezessük.

- Ha esetleg egy barlangban bukkanunk a farkas búvó- vagy szaporodóhelyére, gyorsan távozzunk.

Még mindig sok tévhit él az emberekben a farkasokkal és a ragadozókkal kapcsolatban, ezeknek jártunk utána a Semmi okunk félni farkastól című cikkünkben.

Forrás: dunaipoly.hu


Cikkajánló