Elkezdődött az őznász - Most még fokozottabban figyelj az utakon

Július második felétől körülbelül augusztus közepéig tart az őzek násza, amikor az állatok sokkal figyelmetlenebbek, egész nap mozognak, így gyakrabban számíthatunk megjelenésükre az közutakon is. A vadászati érdekképviseletek ezért a következő hetekben fokozott óvatosságra intik az autóvezetőket.

Szerző:
vadaszativedegylet.hu/TM
Fotó:
123RF
2016. július 26.

Július második felétől körülbelül augusztus közepéig tart az őzek násza, amikor az állatok sokkal figyelmetlenebbek, egész nap mozognak, így gyakrabban számíthatunk megjelenésükre az közutakon is. A vadászati érdekképviseletek ezért a következő hetekben fokozott óvatosságra intik az autóvezetőket.

Az autósok legyenek fokozott figyelemmel az utakon a következő hetekben, mivel az őzek párzási időszaka július második felétől kezdődik, s általában augusztus közepéig tart. Ilyenkor a nőstényért való küzdelemben bármikor az úton teremhet egy őz.

 


Az üzekedés idején nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszokon kell éberebbeknek lenniük a sofőröknek. Különösen azokon a részeken érdemes lassabban, figyelmesebben vezetni, ahol az út rosszul belátható, a szélén erdő, bozótos van. Ha messzebbről látod, hogy kiugrik a sűrűből egy őz, számíthatsz arra, hogy egy másik is követi. Ilyen helyzetben lassíts, várj pár másodpercet, esetleg dudálj!

Ha vadat látsz az úton, az egyetlen helyes megoldás a fékezés, ha szükséges, vészfékezés. Kikerülni ne próbáld az állatot, mert úgy jó eséllyel lehajthatsz az útról vagy áttérhetsz a szembejövő sávba, és mindkét lehetőség potenciálisan komolyabb veszélyt hordoz, mint a vaddal való ütközés.

 


Amennyiben megtörtént a baleset, a rendőrséget kell értesítened. Ők szólnak a helyi vadásztársaság munkatársának, és rögzítik a baleset körülményeit, illetve felmérik a keletkezett károkat. Fontos tudnod, hogy az állat elvitele a jogszabályok értelmében lopásnak számít. A vad alapesetben az állam tulajdonában áll, halála után pedig a területen vadászatra jogosulté lesz. Bővebben itt olvashatsz a vadbaleset utáni teendőkről.

Ha egyik fél sem vétkes, a járműben okozott kárt csak teljes körű CASCO biztosítás téríti meg (az EU országainak többségében a vad- és gépjármű ütközések biztosítási eseménynek minősülnek, és a biztosítást az autós köti).

Fontos megjegyezni, hogy egy vadelütésnél a vadászatra jogosult kára is tetemes lehet: egy őzbak vadászati értéke több mint egymillió forint is lehet. (A vadgazdálkodási értékeket a Vadászati törvény végrehajtási rendeletének 20. számú melléklete tartalmazza.)
 

Így kerülheted el a vadgázolást
A balesetek elkerülése érdekében figyeld a vadveszélyt jelző táblákat, és ne csak előre nézz, pásztázd az út menti környezetet is! Előfordulhat, hogy sáros vadnyomok figyelmeztetnek az állatok jelenlétére. Érdemes behúzódni az út középvonala felé, mivel a szélén nehezebb időben észrevenni és elkerülni a felbukkanó állatokat. Léteznek vadriasztók, vadsípok is, amelyek hatásosságáról megoszlanak a vélemények, de elvileg egy speciális hanghatással elriaszthatják a vadakat. Ha már elkerülhetetlen az ütközés, a kisebbik rossz, ha nem próbálod az utolsó pillanatban kikerülni a vadat, inkább fékezz teljes erőből, és markold a kormányt!

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vadbaleset, az autósok rémálma

Vadbaleset: Mi a teendő?

Cikkajánló